ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Skelettkvinnan" får 70 000 kronor i skadestånd

Ida Gustafsson · 4 Nov 2015
Uppdaterad 4 Nov 2015
Bilden kommer från polisens förundersökning.

Bilden kommer från polisens förundersökning. Foto: Polisen


Kvinnan som förvarade skelett i hemmet och som senare greps får 70 000 kronor i skadestånd för lidandet när hon var frihetsberövad.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var under hösten 2012 som polisen hittade flera skelett och skelettdelar i kvinnans hem. Kvinnan satt häktad i 86 dagar var misstänkt för mord, brott mot griftefriden och vapenbrott. Tingsrätten dömde henne för vapenbrott och brott mot griftefriden, i hovrätten dit domen överklagades dömdes hon enbart för vapenbrott. 

► LÄS MER: Skelettkvinnan friades för julkort

Kvinnan anmälde polisens behandling i arresten till JO, Justitieombudsmannen. Hon uppgav i anmälan att hon fått klä av sig helt naken inför en grupp poliser. Endast iförd en halvgenomskinlig filt fördes hon sedan till arresten och hon fick sitta naken ett halvt dygn. När hon fördes till förhör fick hon en byxa och en tröja, men kläderna togs ifrån henne efter förhöret. 

JO bedömde att det var fel att inte låta henne ha några kläder under det första dygnet i arresten. Kvinnan har efter det ansökt om skadestånd på över 15 miljoner för de lidande hon upplevde under tiden som frihetsberövad. Dels i fråga om behandlingen i arresten, tiden hon var häktad men även för det lidande som hon upplevde när media bevakade rättsfallet. 

► LÄS MER: Skelettkvinnan ville betala äldreboende för att se döda

Justitiekanslern som prövat ärendet har beviljat kvinnan ett högre skadestånd än normalt, 70 000 kronor för det lidande hon fick uppleva under det första dygnet i arresten. Resterande skadeståndskrav avslås av JK. 

► LÄS MER: Polisen mysterium – Vem är skelettet?

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro