ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skelettkvinnan hade självmordsvideor på datorn

Text: Fredrik Beckman Foto: Henrik Brunnsgård · 27 Nov 2012
Uppdaterad 28 Nov 2012
Skelettkvinnan hade självmordsvideor på datorn Kvinnans försvarare Annika Stanislaus på väg in i salen när rättegången startade igen efter lunch.

Skelettkvinnan hade självmordsvideor på datorn Kvinnans försvarare Annika Stanislaus på väg in i salen när rättegången startade igen efter lunch. Foto: Henrik Brunnsgård


Den 37-åriga så kallade Skelettkvinnan smålog när åklagaren läste upp delar av anklagelserna mot henne.

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan fick hon chansen att ge sin version av varför hon hade sex döskallar och 100-tals benbitar. – Jag vill ju skriva en berättelse, säger hon.

Den 37-åriga kvinnan kommer in i rättssalen i vit luvtröja och Cheap monday-byxor. Hon ser avslappnad och samlad ut, trots två och en halv månad i häkte. Under tiden som åklagaren läser upp sina anklagelser mot henne småler hon ibland, några gånger skriver hon anteckningar som hon visar sin försvarsadvokat.

Idag började den tre dagar långa rättegången mot Skelettkvinnan. Hon är åtalad misstänkt för brott mot griftefriden, och riskerar två års fängelse. Plus det vapenbrott som hon redan erkänt.

Men när det kommer till griftefriden, att hon skulle ha hanterad sina döskallar oetiskt och skymligt. Det nekar hon till.

– Du har filmer som visar folk som tar livet av sig, massor av bilder på döda. Varför då? frågar åklagaren.

– Det är litterära grejer. Jag har tänkt skriva en bok.

– Vad för bok?

– Jag har flera idéer. Teman med spöken, men också nekrofiler.

Under förhöret anklagar hon också utredarna.

– Ni är inte ärliga, ni arrangerar.

I sin lägenhet i Bergsjön ska 37-åringen också ha haft ett lönnrum. Där har en likhund markerat för likdoft i hela utrymmet. Men 37-åringen nekar till att hon ska ha haft färskare kroppsdelar än skelett i utrymmet.

Även den inköpslista med verktyg som kan antas användas för gravskändning, enligt åklagaren, som man har hittat, ska ha någon bäring i verkligheten. Även den är för hennes bok.

I utrymmet har utredarna också hittat tre liksäckar.

– Det är ju inte olagligt. Det är kanske udda, men ett intresse jag har, säger 37-åringen.

När den åtalade kvinnan börjar vittna berättar hon att hon är intresserad av osteologi och rättsmedicin. Därför hade hon bilder på trafikdöda, filmer med människor som tog livet av sig, material hon tänkt använda i böcker som hon skulle skriva. Detsamma gäller polisens fynd av liksäckar, skriver TT.

– Varför hade du dina datorer krypterade, undrade åklagaren.

– Jag är intresserad av datasekretess, svarade kvinnan.

På datorerna finns filmer och bilder, berättar hon. Polisen fick inget lösenord för att hon glömt det för att "det var så långt".

På eftermiddagen var det dags för en av de tre kvinnor som 37-åringen har eller har haft ett förhållande med de senaste åren att vittna. Hennes vittnesmål är så personligt utlämnande att åklagaren krävde stängda dörrar. Det gick rätten med på. Kvinnan är dessutom så rädd för 37-åringen att hon inte vågade berätta fritt om hon satt med i rättssalen.

Även det gick rätten med på och 37-åringen fick därför sitta och lyssna på vittnesmålet från ett annat rum.

Rättegången pågår till och med fredag.

klar

Artikellänk är kopierad

Text: Fredrik Beckman Foto: Henrik Brunnsgård
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro