ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skelettkvinnans försvar: Jag har tänkt skriva en bok

Fredrik Beckman//TT · 27 Nov 2012
Uppdaterad 27 Nov 2012
I kvinnans bostad hittades sex dödskallar, en ryggrad och ett stort antal andra  mindre skelettdelar från människor. 

I kvinnans bostad hittades sex dödskallar, en ryggrad och ett stort antal andra  mindre skelettdelar från människor.  Foto: POLISEN


Den 37-åriga så kallade Skelettkvinnan nekar till brott. Trots sex dödskallar hemma, bilder och nekrofilitexter.

klar

Artikellänk är kopierad

När rättegången startar mot 37-åringen i dag väntar tre dagar av vittnesmål och teknisk bevisning. Det är bilder, berättelser, utdrag ut chattkonversationer, skelettdelar, verktyg. Mycket av åklagarens bevisning har inte med själva griftefridsbrottet att göra, utan visar snarare på förberedelse till brott mot griftefriden. Men något sådant brott finns inte någon lag mot.

Enligt åklagaren finns det med för att visa på Skelettkvinnans stora intresse för döden, något som ska styrka att hon betett sig oetiskt i hanteringen av de skelettdelar hon hade hemma.

Det är i dag som förhören med kvinnan hålls i rättegången. 

Hennes försvarsstrategi under hela förundersökningen har varit att kategoriskt neka, eller inte ha några kommentarer, till allt som kan rikta uppmärksamheten till griftefridsbrott.

– Jag är intresserad av nekrofili men inte attraherad av det. Jag har tänkt skriva en bok om det, säger hon i förhör med polisen.

I förhören säger 37-åringen också att hon har ett stort intresse av osteologi och arkeologi. Skeletten säger hon sig ha köpt i USA och Kina.

En av dödskallarna som hittades hemma hos henne hade fortfarande jord kvar. Men även det skelettet ska vara köpt från någon av de internetsajter hon köper genom.

– Det var så smutsigt då jag köpte det för flera år sedan och jag har inte rengjort det, säger hon.

Ett viktigt bevis för åklagaren är chattkonversationer på internet där ett nickname som kvinnan tidigare använt förekommer. Personen beskriver sin nekrofili för intresserade frågeställare.

Kvinnan säger dock att det inte är hon.

– Ni måste lära er vad internettroll är, säger hon till förhörsledarna.

– Ett internettroll är någon som gör ett inlägg på nätet för att djävlas på ett sätt som ska skapa reaktioner. Jag har samlat detta för att jag ska använda det till min kommande bok.

Kvinnan anses vara frisk 

Kvinnan i Göteborg som anklagas för att haft sexlekar med skelettdelar anses i juridisk mening vara frisk.

– Går vi tillbaka 15, 20 år i tiden hade det varit självklart att hon klassats som psykiskt störd, säger Sten Levander, professor i rättspsykiatri.

Enligt en så kallad paragraf 7-undersökning bedöms inte kvinnan lida av en allvarlig psykisk störning.

– Ett av kriterierna för allvarlig psykisk störning är tvångsstyrning. Och det här är en tvångsstyrning, säger Sten Levander.

Levander anser att praxis har förändrats sedan han 1991 var med och tog fram den.

Domstolen bör kräva att kvinnan genomgår en stor rättspsykiatrisk undersökning (RPU), anser Levander.

– Det här måste domstolen få så väl belyst som man någonsin kan eftersom de ska ta ställning till det brottsliga uppsåtet. 

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman//TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro