ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skickades hem med blodproppar i lungan

Stefan Wahlberg · 5 Dec 2013
Uppdaterad 5 Dec 2013

En ung kvinna fick diagnosen spänningshuvudvärk” när hon hade en stor hjärntumör. En äldre man fick antidepressiv medicin när han hade spridd cancer. Ann-Viol Johansson fick höra att hon behövde motionera när hon hade akuta blodproppar i lungan. Metro har granskat ett antal fall där den nya myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO, riktat skarp kritik mot läkare som har ställt fel diagnos på akutmottagningar.

klar

Artikellänk är kopierad

Läkaren skickade hem Ann-Viol Johansson även när hon sökte akut vård för tredje gången. Hans ordination var att motionera mera, eftersom hon var  överviktig. Besvären visade sig senare vara akut lungemboli.
Läkaren skickade hem Ann-Viol Johansson även när hon sökte akut vård för tredje gången. Hans ordination var att motionera mera, eftersom hon var  överviktig. Besvären visade sig senare vara akut lungemboli.Foto: John Hall

När Ann-Viol Johansson, då 65, för tredje gången sökte akut vård eftersom hon knappt kunde andas ville läkaren skicka hem henne igen med en ordination om att motionera mera. Hon stod dock på sig – och kollapsade strax därefter till följd av akut lungemboli, alltså blodproppar i lungan.

–  Jag var helt borta, totalt vid dödens gräns … De gav mig hjärtmassage. Jag hörde röster som pratade om att jag inte hade någon puls … jag kunde inte kommunicera      eller röra en fena. Jag var säker på att jag skulle dö.

Det var i december 2011 som Ann-Viol Johansson från Örebro fick frossa och hög feber. När hon drabbades av svår andnöd sökte hon hjälp på akutmottagningen på Universitetssjukhuset i Örebro.

Efter att ha blivit röntgad skickades hon hem med ett recept på luftrörsvidgande läkemedel. Hon blev dock sämre. Några dagar senare fick hon åka ambulans till akutmottagningen.

–  Det kändes som om jag inte fick något syre. Jag kunde inte andas och knappt gå men läkaren sa att jag var frisk, berättar Ann-Viol Johansson för Metro.

–  Han sa åt mig att jag var överviktig och att jag borde motionera mera. 

Dagens därpå var det värre än någonsin. Ann-Viol Johansson åkte för tredje gången till akuten, och fick träffa samme läkare.

–  Han blev arg för att jag kom tillbaka. Han bara upprepade att jag var tjock och borde motionera. Läkaren sa att det inte var fel på vare sig lungor eller hjärta.

Ann-Viol Johansson stod dock på sig och tillsammans med sin son lyckades de övertala läkaren att inte skicka hem henne en tredje gång. I stället togs ett antal blodprover som gjorde att hon kördes till kardiologen där hon senare kollapsade.

–  Om jag och min son inte hade stått på oss så hade jag varit död. 

Ann-Viol Johansson fick nu specialistvård som visade att hon hade akut lungemboli – ett tillstånd som kan vara livshotande i form av blodproppar i lungan.

Både Socialstyrelsens vetenskapliga råd och Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har nu slagit fast att läkaren bröt mot ”vetenskap och beprövad erfarenhet”.

IVO skriver att lungemboli kan vara svårt att fastställa men att Ann-Viol Johansson flera gånger hade sökt akut hjälp för svår andnöd: ”Andnöden gav inte vika och det fanns ingen säker förklaring till den. Därtill förelåg faktorer som kunde påverka diagnostiken.”

Läkaren prickas för att inte ha behandlat Ann-Viol Johansson korrekt

–  Nu mår jag bra men det där var hemskt – så kränkande och hemskt att han var så fixerad vid min övervikt att det höll på att kosta mig livet.

Hans ”depression” var spridd cancer

En äldre man hade under en längre tid känt sig hängig, värk i ryggen och haft svårigheter med sömnen. Mannen sökte akutvård på Skellefteå lasarett tillsammans med sin dotter. 

Läkaren ansåg att mannen led av depression och skrev därför ut antidepressiv medicin innan mannen därefter skickades tillbaka hem igen.

Han blev dock sämre och åkte tillbaka in till akuten och fick nu genomgå en större undersökning. Det visade sig att han hade en elakartad tumörsjukdom som hade spritt sig. Mannen dog strax därpå.

Inspektionen för vård och omsorg konstaterar nu att mannen har undersökts och diagnostiserats på ett felaktigt sätt redan vid det första besöket och läkaren prickas därför.

”Huvudvärken” – en stor hjärntumör

En ung kvinna sökte akut sjukvård på Enköpings lasarett efter flera dagars sprängande huvudvärk, ljuskänslighet och kräkningar. Sedan hon blivit undersökt av läkare fick hon diagnosen ”spänningshuvudvärk” som kunde följas upp av vårdcentralen.

En vecka senare sökte kvinnan på nytt upp akuten. Hon undersöktes av en annan läkare och fick remiss till specialist. Hon återkom dock redan efter ett halvt dygn och fick då en akut skiktröntgen av skallen som visade att hon hade en sex centimeter stor hjärntumör.

Tumören visade sig vara godartad men hade skapat sådan svullnad att det fanns risk att hjärnan skulle tryckas ner i skallgropen. Läkaren som skickade hem henne första gången prickas nu av IVO.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro