ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skiftarbete gör det svårare att bli gravid

Johan Mårtensson · 10 Jul 2013
Uppdaterad 10 Jul 2013

Kvinnor som jobbar skift kan få svårare att bli gravida än andra. Det visar en stor brittisk studie, skriver Dagens Nyheter.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix

Tidigare har forskarna sett att skiftarbete ökar risken för flera sjukdomar, bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och komplikationer under senare delen av graviditeten. En ny studie från University of South­ampton visar att det också finns en koppling mellan skiftarbete och nedsatt fertilitet. Den biologiska klockan har svårt att anpassa sig och skiftarbetare sover ofta för lite och på ”fel tider”.

–   Jag tror personligen mycket på att olika gener kopplade till sömn har betydelse även för fertiliteten, och det är något jag vill studera mer i framtiden. Men jag tror också att skiftarbete påverkar oss både biologiskt, psykologiskt och socialt, vilket i sin tur kan få följder för vår fruktsamhet, säger Linden Stocker, forskare vid University of South­ampton, till DN.

Totalt ingår 120 000 kvinnor i studien. I de flesta fall har de själva fått svara på frågor om bland annat arbetstider och hälsa. visar att risken för att det tar minst ett år att bli gravid ökar med 80 procent för kvinnor som jobbar varierande skift - alltså dag, kväll och natt - jämfört med andra kvinnor.  

Forskningen visar också att kvinnor som bara jobbar nätter har en 29 procents ökad risk att drabbas av missfall.

Christina Bergh, professor vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, tycker att studien är intressant. Hon menar att skiftarbete för många kan leda till en ohälsosam livsstil med oregelbundna matvanor, rökning och brist på motion.

– Och vi vet att rökning och högt BMI är viktiga faktorer som försämrar fruktsamheten. Det kan vara de som är orsaken, inte skift­arbetet i sig, säger hon till DN.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro