ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skilda åsikter om Nations League: Mest meningslösa turneringen i världen”

Filip Häggberg · 14 Okt 2018
Uppdaterad 14 Okt 2018
Tre meriterade fotbollstränare – Luis Enrique, Sven-Göran Eriksson och Jürgen Klopp – ger sina synpunkter på Nations League.

Tre meriterade fotbollstränare – Luis Enrique, Sven-Göran Eriksson och Jürgen Klopp – ger sina synpunkter på Nations League. Foto: Getty Images


Uefa Nations League är den nya turneringen för Europas landslag med syfte att minska antalet träningsmatcher. Men är det en bra idé? Flera fotbollsprofiler har uttalat sig – och de är inte överens.

klar

Artikellänk är kopierad

Tidigare inleddes ett EM- eller VM-kval varannan höst för de europeiska landslagen. Men eftersom kvalet drogs ut över drygt ett år behövde lagen också spela flera träningsmatcher för att fylla ut matchdagarna under landslagsuppehållen.

Nu spelas Nations League – som kan ge en extra chans att ta sig till EM – under hösten i stället. Det traditionella EM-kvalet drar i gång i mars 2019 och avslutas redan i november samma år.

Ett bra upplägg? När Jürgen Klopp, tränare i det engelska klubblaget Liverpool, fick frågan var han långt ifrån positiv till fler tävlingsmatcher på landslagsnivå.

”Mest meningslösa turneringen i världen”

– Folk frågar mig varför den saknade intensitet. Men det beror på att spelare som Jordan Henderson bara fick två veckors ledigt efter VM, sa Klopp efter 0-0-matchen mot Chelsea förra helgen.

– Nu ska spelarna sticka iväg och spela Nations League vilket jag tycker är den mest meningslösa turneringen i världen. Vi måste börja tänka på spelarna. Du måste kunna ringa ländernas förbundskapten och säga: ”kan du låta den spelaren vila” och så svarar han att han också har press på sig, fortsatte tysken.

Sveriges förbundskapten Janne Andersson håller inte med Jürgen Klopp.
Sveriges förbundskapten Janne Andersson håller inte med Jürgen Klopp.Foto: Getty Images

Klopps attack mot turneringen startade en debatt. Spaniens förbundskapten Luis Enrique står på den andra sidan – men erkänner att det är skillnad ur ett landslagsperspektiv.

– Nations League är en väldigt attraktiv turnering. Självklart säger vi det som är till vår fördel. Om jag skulle vara i en klubb, så skulle jag nog inte heller vara intresserad av turneringen, men jag är en förbundskapten och då är turneringen väldigt attraktiv. Jag får se mina spelare ställas mot landslag på en hög nivå och med en trofé i potten. Det är perfekt, säger Enrique på en presskonferens.

Sven-Göran Eriksson, den svenska tränaren som bland annat var förbundskapten för England i fem år och vann Serie A som manager för Lazio, är just nu arbetslös och kan vara neutral i frågan.

”Svennis”: Kanske för mycket av det goda

Han förstår både Klopps och Enriques resonemang.

– Om du är förbundskapten, så är det på riktigt. Det är värdelöst att spela en massa vänskapsmatcher. Det var bra för att du kunde ändra i laget och se andra spelare, men i någon match med England bytte jag elva spelare i paus och då vill jag minnas att Blatter (tidigare Fifa-president) tog ett beslut om att man bara fick byta sex spelare i en vänskapsmatch. Jag tog vänskapsmatcherna till att experimentera och titta på andra spelare, men nu är det bättre, säger han till Fotbollskanalen.

– Sedan hamnar du i en annan fråga om det blir för mycket fotboll för de bästa spelarna som spelar i Champions League, landslag och så vidare. De får en väldig massa matcher och alla är viktiga. Jag hörde att han (Klopp) var ute efter det och han har ganska rätt i det. Det blir kanske för mycket av det goda, fortsätter ”Svennis”.

Sveriges förbundskapten Janne Andersson svarade nej när han fick frågan om han håller med Klopp om att Nations League är ”den mest meningslösa turneringen i världen”.

Högerbacken Mikael Lustig kunde dock ha förståelse för uttalandet

– De flesta tränarna ute i Europa har nog samma känsla, förklarade han.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro