ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skinn från brösten gav henne ett nytt ansikte

Tobias Sahlén · 4 Nov 2013
Uppdaterad 4 Nov 2013

Kinesiska Xu Jianmei fick sitt ansikte bortbränt när hon var fem år. Men genom att odla extra skinn på flickans bröst kunde läkarna ge henne ett nytt ansikte.

klar

Artikellänk är kopierad

I dag är Xu Jianmei 17 år och kan för första gången le. De kinesiska läkarna ser ansiktstransplantationen som lyckad och kallar processen för en ”pionjär-operation”. Det rapporterar Daily Mail.

Att ge flickan nytt ansikte var möjligt genom att odla extra skinn på flickans bröst. Detta genom att placera en vattenballong innanför hennes bröst för att töja ut skinnet. Det extra skinnet användes sedan för att återskapa ett nytt ansikte – bland annat hakan, ögonlock och ett öra.

Operationen var knappast billig och Xu Jianmeis föräldrar hade inte råd att betala för operationen så läkarna erbjöd Xi Jianmei operationen gratis.

– Med hennes nya ansikte kommer hon att kunna uttrycka sig själv på ett mer precists sätt. Hon kommer till och med kunna rodna men det kommer att ta tid, sa hennes läkare, Jiang Chenhong.

Xi Jiameis operation var dock inte den första av sitt slag i Kina. Kinas allra första ansiktstransplantation var bonden Li Guoxing 2006.

Han dog dock två år senare efter att ha slutat ta sin nödvändiga medicin.

Läkarna odlade extra skinn på Xui Jianmeis bröst.
Läkarna odlade extra skinn på Xui Jianmeis bröst.Foto: Europics
Xu fick sitt ansikte bortbränt när hon var fem år.
Xu fick sitt ansikte bortbränt när hon var fem år.Foto: Europics
Foto: Europics
Nu kan hon för första gången på 12 år le.
Nu kan hon för första gången på 12 år le.Foto: Europics
Operationen fick Xu gratis utav läkarna.
Operationen fick Xu gratis utav läkarna.Foto: Europics
klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Sahlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro