ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skippa etiketterna – alla är inte monosexuella

Rasmus Malm · 20 Sep 2017
Uppdaterad 20 Sep 2017
Hissa biflaggan högt! Den lila, blå och magentafärgade flaggan representerar samhällets bisexuella och är tänkt som motsvarighet till regnbågsflaggan.

Hissa biflaggan högt! Den lila, blå och magentafärgade flaggan representerar samhällets bisexuella och är tänkt som motsvarighet till regnbågsflaggan. Foto: Eva Fallström


Utgå inte från att alla är monosexuella, alltså antingen hetero eller homo. En ny undersökning visar att fyra personer i varje gymnasieklass antingen kallar sig bisexuella eller väljer att helt skippa etiketterna.

klar

Artikellänk är kopierad

Hela 14 procent av de unga trivs varken i boxen med etiketten ”heterosexuell” eller i den märkt ”homosexuell”. Det visar en ny studie från Folkhälsoinstitutet.

Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU, tycker att det är viktigt att tänka på att alla inte är monosexuella, det vill säga bara intresserade av ett kön.– Allas sexualitet tolkas utifrån könet på deras partner. Det gör att bisexualiteten blir osynlig. Det finns en slags diskriminering som uppstår på grund av att andra tänker svartvitt. Det kan skapa otrygghet. Som att ingenstans är hemma, säger han.

Siffran 14 procent kan därför vara viktig att ha i huvudet för alla som pratar sex och relationer med unga, tycker Pelle Ullholm. Det gäller både för kompisar, föräldrar och personer i vårdande yrken. Bara för att någon blivit kär i en kille en gång behöver hen inte bli det nästa gång.Vad leder då den här osynligheten till? Flera studier visar att många unga bisexuella mår dåligt.– Det gäller särskilt de unga bi-kvinnorna som faktiskt mår sämre än homosexuella tjejer, säger Pelle Ullholm.

Enligt Folkhälsoinstitutet kan det bero på att man som bisexuell drabbas av ett dubbelt utanförskap, man känner sig varken helt sedd i heterosamhället eller välkommen i homofamiljen.Pelle Ullholm menar att idén om monosexualitet bottnar i ett gammeldags tänkande där människor vill förenkla en mångfasetterad tillvaro. Kanske för att göra världen mer greppbar? Det här gäller inte bara i frågor om sexualitet, utan också när vi tänker på kön, identitet, relationsformer eller olika sätt att ha sex.– Ofta tänker vi förenklat: ”Man eller kvinna? Homo eller hetero? Ihop eller singel? Aktiv eller passiv?” säger Pelle Ullholm.

– Men allt är inte jämt delbart med två. Mycket skulle vara vunnet om vi kunde sluta att kategorisera andra så svart-vitt. Vi vinner alla på att tänka fritt och omfamna olikheter. Den som slutar att kategorisera andra, öppnar också upp sitt eget liv för nya möjligheter… när det gäller allting egentligen.

LÄS MER
Ungdomar vill ha bredare sexualupplysning i skolan
pil
Bi- homo- eller heterosexuell? Ungas svar

Folkhälsoinstitutet har samlat in svar från 8 000 unga om sex och hälsa.De unga (16–29 år) fick bland annat frågan: Betraktar du dig idag som bi-, homo- eller heterosexuell? Så här svarade de unga.Heterosexuell: 83 procentBrukar inte kategorisera mig sexuellt: 5 procentBisexuell: 5 procentVet ej: 3 procentHomosexuell: 2 procentAnnat: 1 procent

Källa: Källa: Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige. Folkhälsomyndigheten, 2017

klar

Artikellänk är kopierad

Rasmus Malm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro