ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skivaktuella First Aid Kit om tuffa perioden: Till slut blev det för mycket

Fredrik Tideman · 19 Jan 2018
Uppdaterad 19 Jan 2018
Klara och Johanna Söderberg i First Aid Kit hade varit ute på konstant turné under flera år och körde in i väggen. Det krävdes en paus för att de skulle hitta tillbaka till varandra.

Klara och Johanna Söderberg i First Aid Kit hade varit ute på konstant turné under flera år och körde in i väggen. Det krävdes en paus för att de skulle hitta tillbaka till varandra. Foto: Gustav Gräll


Flera års konstant turnerande tog knäcken på Klara och Johanna Söderberg. Duon fick jobba med att hitta tillbaka både till varandra och till musiken. Resultatet blev Ruins”, som bjuder på ett mörkare First Aid Kit.

klar

Artikellänk är kopierad

– Till slut blev det bara för mycket och vi orkade inte mer. Det tog bara slut och man var tvungen att bromsa allt.Klara Söderberg, ena halvan av First Aid Kit, sitter på Sonys kontor i centrala Stockholm och berättar om perioden mellan skivan ”Stay gold” och nya ”Ruins”. Bredvid sitter systern och bandkollegan Johanna.– Det var lite brist på kommunikation också. Jag kanske orkade mer än Klara och pushade och tackade ja till saker som hon inte ville. Så det slutade typ med att vi låg på golvet i logen och grät. Och så ska det ju inte vara när det är ens passion man jobbar med, säger Johanna.

Duon hade varit ute på konstant turné under flera år och körde in i väggen. Lösningen blev en paus – Johanna och Klara sågs inte på flera månader och fick distans till varandra. Till slut kom längtan efter varandra och lusten att göra ny musik. Systrarna åkte till Los Angeles för att skriva nya låtar.Kändes det tveksamt att köra igång igen efter den här perioden?– Nej, då var det så långt tills att vi skulle ut på turné igen. Vi kände att det får ta den tiden det tar att skriva låtar, säger Klara.Nu drar en ny vända med skivsläpp, intervjuer och turnéer igång och den här gången tänker de sätta gränser.– Nu försöker vi tänka på att säga ”nej”. Vi glömmer att det är vi som är the boss, alla andra jobbar ju för oss. Man är tjej och ska vara en ”duktig flicka” och vara alla till lags hela tiden, men man får inte glömma bort att vår hälsa ska komma först, säger Johanna.

”Ruins” spelades in i Portland, USA, under sex veckor i början av 2017 och duon beskriver skivan som mörkare och mer personlig än tidigare. Klara berättar att texterna påverkades att hennes förhållande tog slut innan låtarna skrevs.– Vi åkte precis när det här hade skett i mitt liv och det var det som pågick i mitt huvud hela tiden. Så det kändes helt naturligt, inte för jobbigt eller öppet, säger Klara.– Vi ville inte ha en vacker skiva, som ”Stay gold” som är väldigt polerad och elegant. Nu ville vi att det skulle kännas mer. Vi har försökt att få in lite aviga och fula ljud i soundet. Det är verkligen inte perfekt, det var viktigt för oss, säger Johanna.

Skivan är den första som Klara och Johanna spelat in tillsammans med ett helt band.– Första dagen var jag skitnervös. Det var bara nya människor, folk vi ser upp till. Alltså musiker som verkligen är våra idoler som ska köra våra låtar. Det är mycket press, men vi fick en bra kontakt, säger Johanna.– Redan första gången vi körde låtarna fick vi rysningar, säger Klara.

Foto: Gustav Gräll
Foto: Gustav Gräll

På internationella kvinnodagen förra året släppte First Aid Kit ”You are the problem”, en låt som skiljer sig från bandets övriga katalog med ett betydligt hårdare sound. Refrängen avslutas med raden ”I hope you fucking suffer”. Låten handlar om sexuella övergrepp och kom till efter att bandet läst om ett uppmärksammat våldtäktsfall i USA. Ett halvår senare växte ”You are the problem here” ännu mer när Metoo-rörelsen startade.– Vi var på turné precis efter att Harvey Weinstein-grejen hade hänt och när vi sjöng de första raderna i låten så bara skrek kvinnorna i publiken, säger Johanna.– Den där energin kändes i rummet, fyller Klara i.

Klara och Johanna var två av de 2 192 kvinnor som skrev under uppropet #närmusikentystnar, där vittnesmål om övergrepp i musikbranschen publicerades.– Vi måste stå upp för varandra och se till att det här förändras. Och män måste se till att det förändras. Att vi pratar om det känns ändå som ett steg i rätt riktning. Och det har jag ju känt med det här uppropet som vi var med på, att vi finns där för varandra och vi tror på varandra, och vi ger varandra styrka, säger Klara.– Det finns ett ”vi” för det första, säger Johanna.Vad har ni fått för reaktioner på låten?– Väldigt positiva generellt, säger Johanna och fortsätter:– Det borde ju inte vara kontroversiellt att släppa en sådan låt. Det borde ju vara en mänsklig rättighet att inte bli våldtagen.

Nu ser First Aid Kit fram mot att släppa ”Ruins” och ta med den ut på turné.– Det känns fint att få dela den med världen. Jag hoppas att den kan hitta till de som behöver den, som behöver någon tröst, säger Klara.Vad har ni mer på önskelistan för 2018?– Jag ska njuta av allt som är så kul som vi får göra. Vet du vad jag skulle säga..? ”Leva i nuet”, haha! Och så ska vi göra yoga varje morgon, säger Klara.– Och mycket tequila också, säger Johanna.– Precis, man måste ha den där balansen, avslutar Klara.

Foto: Gustav Gräll
Foto: Gustav Gräll
pil
First Aid Kit om:

Videon till ”Fireworks””Vi är besatta av high school-filmer. ’Freaks and geeks’, ’Virgin suicides’, den grejen. Det var viktigt för oss att inte bara göra en video med ’två systrar som går i skogen och sjunger och så kommer det lite rök bakom’. Vi har gjort den grejen”, säger Johanna.”Det var så kul att få spela en karaktär och vara lite nördig”, säger Klara.

Artisterna de drömmer om att samarbeta med”Lorde!”, utbrister systrarna i kör och fortsätter: ”Det finns jättemånga nya artister från USA som vi börjat lyssna på. Whitney, Angel Olsen, Mitski, Big Thief, Julia Jacklin… Det är nästan som en ny genre, de låter lite lika. Lite soft men inte så folkinspirerat, utan mer rock och indie.”

Att spela in skivan i Portland”Det kändes asroligt att vara där i sex veckor. Det är ju jättemycket band som spelar där, mycket i den genren vi gillar. Mycket folk och indie. Var vi än gick, om vi gick in i en affär eller ett kafé så sa vi ’fan vilken bra musik det är här’. Och så har vi en kompis, Alela Diane, som är musiker som bor där, som vi har samarbetat med. Så vi kunde hänga med henne”, säger Johanna.

First Aid Kit• Består av systrarna Klara Söderberg, 25, och Johanna Söderberg, 27.• Släpper sin fjärde skiva, ”Ruins”, den 19 januari.• Har bland annat vunnit fem Grammisar och ett pris på P3 Guld.• Kommer under våren att turnera i USA, Europa och Australien. I Sverige spelar de i Malmö (12/3), Göteborg (15/3) och Stockholm (16–17/5).

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Tideman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro