ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skivaktuella Veronica Maggio: Jag är en känsloknarkare

Björn Werner · 4 Maj 2016
Uppdaterad 6 Maj 2016
“Det är faktiskt något jag har stulit från en film, Kate Winslet när hon spelar Clementine i ’Eternal sunshine of the spotless mind’”, säger Veronica Maggio om sin hårfärg som gått från blond till blå.

“Det är faktiskt något jag har stulit från en film, Kate Winslet när hon spelar Clementine i ’Eternal sunshine of the spotless mind’”, säger Veronica Maggio om sin hårfärg som gått från blond till blå. Foto: Julio C Saint' Just


I Veronica Maggios texter får diskbänksrealismen stå åt sidan för den sprakande förälskelsen. Jag vill känna saker starkt”, säger den skivaktuella artisten till Wkd.

klar

Artikellänk är kopierad

Jag ska precis gå in på det lilla cafét på Södermalm när Veronica Maggio kommer ut.

I päls och en stor collegetröja som tävlar med håret om vad som kan våra blåast. Hon som säljer platinum gång på gång knappt innan hon hinner släppa sina skivor. Skivor som fått hela svenska (och norska!) folket på fall. För många rentav en sorts husgud, med sina tidlösa sånger om hjärta och smärta.

– Jag ska fotas nu. Men det är du som är reportern från Metro?

– Ja, jo. Bland annat!

– ”Bland annat”. Står det så i din byline?

– Nej.

– Skoja!

Kul. Jag dricker en cappuccino och ser på proffsfotograferingen utanför. Hon vet vad hon gör, som tioårig popveteran. Biter ihop utan päls trots att temperaturen knappt letat sig över nollan i dag. Hon kommer in med ett leende på läpparna och en ursäkt i bakfickan:

– Förlåt! Jag känner mig alldeles luddig i dag, och snorig. Det måste vara pollen? Björk?

Jag gissar på gräs, men för samtalet bort från allergier och in på själva musiken. Eller, faktiskt inte i först hand musiken, för jag kan inte släppa detta med håret.

Du släpper en ny, efterlängtad skiva i dag, men det enda folk har bett mig fråga om är ditt hår. Du har slutat vara blond, det är det blått nu. Är det för skivan? – Det är faktiskt något jag har stulit från en film, Kate Winslet när hon spelar Clementine i ”Eternal sunshine of the spotless mind”. Jag såg om den filmen flera gånger när jag gjorde den här skivan, den är superjobbig men paret i filmen har den där ”vi mot världen”-romantiken som jag gärna förälskar mig i och sjunger om på den här skivan. Därför snodde jag det.

Men tvåsamheten kan också vara ganska tråkig. Du skriver bara om förälskelsen, det där som sprakar. Det andra då, det som pågår varje dag? – Det är det där i början och i slutet som jag får inspirationen. Det där i mitten, det är ju diskbänksrealism. Då får man se en Norénpjäs! Livet och poplyriken är helt enkelt inte alltid samma sak. Det där andra får jag nog skriva om i min biografi istället.

Maggio ursäktar sig för att gå i väg och snyta sig. Jag sitter tyst och tar för första gången in miljön i lokalen som skivbolaget valt åt oss. Runtomkring mig sitter småbarns­föräldrar som slukar eggs Benedict och känner sig precis som om de är i New York.

När hon kommer tillbaka kan jag inte hejda mig. Hur kan det ens kan vara möjligt att finna romantik i denna röra av bostadsrätter, barn och tinderdejter som den här lokalen förkroppsligar. Handlar hennes låtar ens om något verkligt?

– Ja, jag tycker det. Annars hade ju inte folk känt igen sig i mina låtar.

Foto: Julio C Saintt' Just

Har du provat Tinder själv?

– Har aldrig känt att det varit så svårt att träffa nån, har aldrig riktigt känt att jag måste ut på nätet och dejta. Jag är nog lite mer av en IRL-­person ändå. Men jag har ju suttit med kompisar och tryckt nej, nej, nej.

En annan sak jag tänkt på är allt knark. Själva skivan heter ju rentav ”Den första är alltid gratis”? 

– Nån gång har jag sagt att jag är en känslo­knarkare. Jag vill känna saker starkt och se saker skarpt. Det behöver inte vara knark, det är en bild för att förstärka det jag menar. Men ja, till och med det som är lätt och kul, det man tror är gratis. Det börjar kosta.

I en annan låt sjunger du om den psykedeliska drogen ayahuasca. Har du testat det? 

– Nej, faktiskt inte. Men jag känner andra som gjort det. Det verkar vara lite av en helvetesdrog. Man får möta sig själv och sina inre demoner.

Så du har slutat åka taxi, letar inte längre efter kaos och fylla, så som du sjöng på förra skivan? 

– Det kan man säga. Men demonerna finns ju fortfarande där.

►LÄS MER: Veronica Maggio gör arenakonsert

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro