ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skjutglad general får toppjobb

Viktor Bendz · 23 Apr 2012
Uppdaterad 23 Apr 2012
Generalen (till höger) möter två jordanska soldater på en militärbas i Kandahar, Afghanistan.

Generalen (till höger) möter två jordanska soldater på en militärbas i Kandahar, Afghanistan. Foto: Getty Images


James N. Mattis blir ny chef för USA:s militära arbete i Mellanöstern. Detta trots att han sagt att "det är jävligt roligt att skjuta människor".

klar

Artikellänk är kopierad

– I Afghanistan finns män som misshandlar sina fruar i fem års tid för att de inte bär slöja. Ni vet, sådana killar har ingen mandom kvar i alla fall, så det är jävligt roligt att skjuta dem.

Så sade den amerikanske generalen James N. Mattis för fem år sedan. Uttalandet är fortfarande högst kontroversiellt och väcker ilska och misstro hos krigets offer i Afghanistan och Irak. Nu är han nybliven chef för USA:s centralkommando som har ansvar att försvara och upprätthålla USA:s säkerhetspolitiska intressen i Mellanöstern och Centralasien.

Mattis nya chef är försvarsminister Robert Gates, som sade så här om Obama-administrationens utnämning:

–  Det var fem år sedan och omedelbara åtgärder vidtogs då. De senaste fem åren har visat att han lärt sig en läxa.

Mattis ersätter generalen David Petraeus som chef för USA:s väpnade styrkor som finns från Kazakstan till Kenya. Jobbet innebär mer diplomati än krigföring. Tidigare har han lett de första marktrupperna i Afghanistan och basat under ockupationen av irakiska Fallujah – som till stor del lämnades i ruiner 2003.

klar

Artikellänk är kopierad

Viktor Bendz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro