ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skjutningarna i Stockholm: Därför är hårdare straff “meningslöst” enligt experten

Jesper Lindqvist · 1 Jul 2019
Uppdaterad 1 Jul 2019
I Sollentuna sköts en man till döds och en skottskadades under söndagskvällen.

Foto: Christine Olsson/TT


Efter söndagskvällens skjutningar i Stockholm vill Moderaternas Ulf Kristersson se dubbla straff för gängkriminella. Men enligt rättsexperten Sven-Erik Alhem saknar förslaget en grundläggande analys av var problemet ligger. "Hårda straff är meningslösa om de kriminella aldrig lagförs", säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vad: Tre skjutningar i norra Stockholm.

Var: I Sollentuna, Järfälla och Blackeberg.

Vem: Två personer dog och två personer skadades i skjutningarna.

Hur: En 17-åring och en 23-åring dog av skottskadorna, samtidigt som två personer sköts i benet och överlevde.

När: Larmen till polisen inkom mellan 18.13 och 22.45 under söndagskvällen.

Varför: Enligt uppgifter till Aftonbladet kan en av skjutningarna, den i Sollentuna, vara en hämndaktion för en misshandel på nattklubben Solidaritet i helgen.

Moderatledarens utspel kommer efter söndagskvällens tre incidenter, där tre skjutningar ledde till att två unga personer dog, samtidigt som ytterligare två skottskadades.

Ulf Kristersson menar att om de gängkriminella sitter inlåsta så kan de inte rekrytera fler till den kriminella miljön.

LÄS MER
Nya siffror: Rekordmånga döda i skjutningar under 2018

– Skärper man straffen för de sprängningar som nu börjar ersätta de grova vapenbrotten så kommer man en bit på vägen men det kommer krävas många saker under lång tid, säger Kristersson till Sveriges Radio.

Experten: "Fullständigt meningslöst"

Det är inte första gången förslaget om hårdare straff är på tapeten efter en skjutning. Så sent som för en vecka sedan argumenterade Ulf Kristersson för just hårdare straff i en debatt med inrikesminister Mikael Damberg (S), som menade att moderatledaren hade fel fokus gällande förebyggande åtgärder.

I Sollentuna sköts en man till döds och en skottskadades under söndagskvällen.Foto: Christine Olsson/TT

Detsamma anser rättsexperten och den tidigare överåklgaren Sven-Erik Alhem, som menar att det mest är lättsåld retorik att argumentera för hårdare straff.

– Det kan finnas skäl för lagstiftaren att slå fast att normalstraffet för mord ska vara livstid, men det är fullständigt meningslöst om man inte ens lyckas lagföra de kriminella som har varit inblandade. Med det avser jag inte att kritisera polisen, men de kan definitivt behöva bättre verktyg i sitt arbete, säger han.

LÄS MER
Mordåtalad släpps efter dödsskjutning med IS-återvändare

Lösningen: Kameraövervakning och dna

Sven-Erik Alhem anser att det finns flera områden som kan förbättras så att polisen lättare kan få tag i de kriminella.

– Först och främst behöver kameraövervakningen utvidgas. Debatten om att det skulle vara integritetskränkande är extremt överdriven, så länge man kan utkräva ansvar från någon gällande dessa kameror utgör de inget problem när de är riktade mot allmän plats. Det är extra viktigt eftersom allmänheten har invaggats i någon tro om att det är farligt att prata med polisen och sedermera vittna. En kamera kan inte skrämmas till tystnad, säger han.

Rättsexperten och den tidigare överåklgaren Sven-Erik Alhem.Foto: Stig-Åke Jönsson / TT

Vidare nämner han förslaget med anonyma vittnesmål som ett tänkbart komplement, men endast i enskilda fall eftersom det finns negativa effekter som medföljer, däribland allmänhetens insyn i utredningarna.

Metro har tidigare skrivit om polisens utökade användning av så kallad "familjesökning" – det vill säga eftersökning i polisens dna-register efter släkt och familj till den vars dna man har hittat på en brottsplats.

LÄS MER
15 kalla fall som polisen behöver din hjälp med

– Jag ser det som mycket positivt, då är det snarare oroande att man inte har topsat tillräckligt många misstänkta, och även att det finns relativt hårda regleringar kring när man får, och inte får, topsa någon. Det är ett viktigt sätt att förbättra den tekniska bevisningen och ger polisen ett betydligt bättre utgångsläge, säger Sven-Erik Alhem.

Ändrad inställning hos allmänheten

Att allt fler politiker har börjat förespråka hårdare straff som en del av lösningen på problemet ser Sven-Erik Alhem som ett tecken på en ändrad inställning hos allmänheten.

Han upplever att den allmänna bilden har gått från att folk inte bryr sig (utan snarare tycker det är bra att kriminella skjuter ihjäl varandra) till att man nu oroar sig och begränsar sin egen vardag på grund av rädsla för våldsbrott.

LÄS MER
Så fungerar Sveriges vapenlagar

– Det är väldigt lätt att yrka på hårdare straff, men sådana förslag saknar en grundläggande bakgrundsanalys. Det finns många saker som är brottsliga, men där personer inte lagförs – då spelar heller inte straffskalan någon roll. Och sådana här utspel leder garanterat inte heller till att brotten prioriteras högre, mord och mordförsök har redan högsta prioritet hos polisen, säger Sven-Erik Alhem.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro