ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SKL ska analysera Estoniabilder

Stockholm TT · 18 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) får snart regeringens uppdrag att analysera bilderna. Ansvarigt statsråd Mona Sahlin hoppas kunna skingra misstankar om hemliga dykaktiviteter genom att låta SKL, som tidigare inte varit delaktigt i Estoniautredningar, analysera. -Om det är något som jag tycker är plågsamt så är det misstänksamheten som många känner, inte minst om vad bilder visar och inte visar, säger hon. Sprängskador I riksdagen på måndagen upprepade miljöpartisten Lars Ångström påståenden om att andra än haverikommissionens dykare varit inne i vraket strax efter Estonias förlisning i september 1994. Han hänvisar till kommissionens egna bilder och filmer av vraket. -Bildmaterial visar att någon varit nere vid vraket och att det finns andra dykare som varit inne på Estonias lastdäck. Kommissionens första dykningar gjordes i december 1994. Filmerna som togs då visar, enligt Ångström, sprängskador som tyder på att någon annan tagit sig in i vraket först. Han hävdar också att en okänd dykare syns på bilderna.

Ångström anser att SKL:s analys kan bli intressant om den omfattar alla bilder och filmer kommissionen tagit av vraket 1994 och 1996, samt om skeppsteknisk expertis får delta i granskningen. Han befarar dock att regeringens direktiv blir alltför snäva.

Ångström pekar också på uppgifter om att svenska marinens specialfartyg Urd var vid vrakplatsen strax efter förlisningen. -Jag har inga kommentarer till det, absolut inga, säger Sahlin. Yttrandeförbud Hon tror fortfarande att orsaken till katastrofen står att läsa i internationella haverikommissionens rapport från 1997. Sahlin ser ingen anledning att ta initiativ till att riva upp den internationella överenskommelsen om gravfrid på vrakplatsen för att möjliggöra nya dykningar. Däremot är Sverige berett att diskutera saken om andra länder tar upp frågan.

Regeringen undersöker också möjligheten att häva yttrandeförbudet för haverikommissionens dykare, för att de ska kunna frågas ut av estniska utredare.

Kommissionens arbete har på senare tid kritiserats hårt i Estland. Där utreder en regeringskommitté och en parlamentarisk kommission förlisningen, bland annat sedan det kommit fram att Sverige använt Estonia för att transportera krigsmateriel.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro