ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Skola i Eskilstuna ber elever att avstå fastan under ramadan

Sofia Clason · 20 Maj 2018
Uppdaterad 20 Maj 2018
Enligt skolan upplevs eleverna inte vara tillräckligt utvilade och mätta under ramadan.

Enligt skolan upplevs eleverna inte vara tillräckligt utvilade och mätta under ramadan. Foto: Flickr


En skola i Eskilstuna har vädjat till eleverna att inte fasta under årets ramadan. Men imamen i Eskilstuna stora moské reagerar på planen: visar ju bara en brist på förståelse”.

klar

Artikellänk är kopierad

Ramadan avslutas på kvällen den 14 juni, något som enligt skolan i Eskilstuna kan bli extra jobbigt för eleverna på grund av den rådande högsommarvärmen, skriverEskilstunakuriren.

Skolans tidigare erfarenhet av ramadan är att barn får svårt med koncentrationen och orken, då eleverna inte upplevs vara tillräckligt utvilade och mätta.

Men Abd al Haqq Kielan, imam i Eskilstuna stora moské, menar att skolledningens vädjan visar en brist på förståelse.

– Det är ju absolut ingen ond avsikt från deras sida, utan det visar ju bara en brist på förståelse av den lite mer globalt utsträckta verkligheten. Man har en helt och hållet svensk syn på hur saker och ting ska vara, säger Abd al Haqq Kielan i en intervju med SVT.

För barn som inte nått puberteten är det inte obligatoriskt att fasta. Men enligt imamen kan barn vars familjer fastar själv vilja delta i den religiösa yttringen.

Abd al Haqq Kielan tillägger även att synen på fasta skulle vara annorlunda om det varit kristna barn som fastade.

– Då skulle man ju naturligtvis skriva in det i kommunallagar och liknande, att fasta är något man får räkna med, och att det ska vara kortare skoldagar som man sedan kompenserar efter fastan. Det skulle man säker ordna på sedvanligt svenskt sätt, säger han till SVT.

pil
Ramadan

Enligt muslimsk tradition ska man under ramadan avstå från mat och dryck från gryning till solnedgång under 29-30 dagar.

Fastan rekommenderas från puberteten.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro