ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skola i Malmö krävs på rekordskadestånd

TT · 14 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

En tonårspojke i Malmö kommun kan få 150 000 kronor i skadestånd för att han mobbats. Skadeståndet är det hittills högsta Barn- och elevombudet krävt.Barn- och elevombudet (BEO) företräder elever som blivit kränkta av andra elever eller skolpersonal. I det här fallet kräver BEO skadestånd för att Sundsbroskolan i Malmö inte gjort tillräckligt för att stoppa mobbningen av en 14-årig pojke.Pojken har bland annat tejpats fast vid ett träd och en stolpe. Gärningsmännen filmade händelsen och lade ut filmen på internet, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.Malmö kommun kan nu välja att betala skadeståndet. Annars följer försök till förlikning, följt av tingsrättsförhandling.UtfrystEnligt BEO har pojken blivit utsatt för verbala kränkningar av en annan elev och han har varit utfryst i klassen. Han har dessutom blivit frihetsberövad genom att bli fasttejpad.BEO konstaterar att även om ett bråk mellan elever kan uppfattas som att vara på lika villkor, kan det i verkligheten innebära att någon blir mer utsatt än de övriga. Skolan kände till att pojken kände sig kränkt, men har inte gjort tillräckligt för att få slut på kränkningarna, enligt BEO.Tidigare har BEO krävt skadestånd av skolor i Stockholm, Uppsala, Göteborg, Norrköping, Färgelanda och Härjedalen. Ett par fall har slutat i förlikning, medan Uppsalafallet blir det första som avgörs i tingsrätt. Förhandlingen i tingsrätten hålls i oktober.

StraffbartDet är övergreppen, då pojken tejpades fast och dessutom filmades, som BEO Lars Arrhenius reagerat mest på.

Pojken har blivit tejpad över munnen, elever står och tittar på, filmar och lägger ut på internet. Det ligger en förnedring i det agerandet. Han konstaterar att fasttejpandet är ett olaga frihetsberövande.– Straffet på en sådant brott är fängelse mellan ett och tio år. På en arbetsplats finns ingen acceptans alls för att man ska bli utsatt för våld, men när man hör föräldrarnas berättelser får man intrycket av att det är finns en sorts acceptans för att det ska vara så här på skolorna. Jag har ingen förståelse för det, det är nolltolerans som gäller, säger Lars Arrhenius. Pojken går i dag i en annan skola.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro