ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skola missade att vaccinera barn – i två års tid

Karolina Skoglund · 8 Maj 2014
Uppdaterad 8 Maj 2014

Ovaccinerade elever, synfel som inte åtgärdats och sneda ryggar. Det kan vara konsekvenserna efter att en skolsköterska – helt obemärkt – brustit i sina åtaganden i upp till två års tid på en skola i södra Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

I upp till två års tid har skolsköterskan missat att ge barn vaccinationer på en skola i södra Stockholm. Det framkommer av en lex Maria-anmälan som inkommit till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), som tidningen Vårdfokus skrivit om

Bristerna, som upptäcktes i april, innefattade även uteblivna hälsobesök, ryggar som inte kontrollerats och synkontroller som inte följts upp.

Detta har bidragit till att det kan finnas ovaccinerade elever, elever med oupptäckt skolios och elever med dålig syn utan att åtgärder gjorts, konstateras det i anmälan. 

– Vi fick in avvikelserapporter som jag tittade på och utifrån dem valde vi att göra en kontroll. Då upptäckte vi att det såg ut på det här sättet. Det är så klart något vi ser väldigt allvarligt på. En utredning får nu visa hur det kunnat bli såhär, säger verksamhetschefen på utbildningsförvaltningen i den berörda kommunen. 

Rektorn på skolan menar att hon inte kan stå som ansvarig för detta. Hon menar att felet i stället ligger på en systemnivå. 

– Jag har inte sett journalsystemet så jag kan inte kommentera uppgiften. Men det är väl klart att det är allvarligt om jag som ansvarig för något inte fått signaler om det. Särskilt om det pågått i två år. Däremot har vi satt in resurser för det här nu och håller på att kontakta föräldrarna. 

Metro har sökt skolsköterskan.  

Socialstyrelsen: ”Mycket anmärkningsvärt”

– Det låter mycket anmärkningsvärt, och sannolikt så är det också klandervärt. Men det får man ju se när tillsynsmyndigheten har utrett vad det beror på.

Det säger Inger Andersson von Rosen, sakkunnig läkare hos Socialstyrelsen, om de missade vaccinationerna på stockholmsskolan. Hon berättar att liknande missar har gjorts även på andra skolor i landet.

– Vi vet att det här har förekommit och inte minst på skolor där man inte har egen elevhälsopersonal, utan måste köpa in tjänsterna. Det här är något man måste tänka på när man har friskolor och så. Om det glöms bort så finns det en risk att det går både en och två terminer innan det uppdagas. Och att leta upp alla barn som inte har vaccinerats kräver ofta ett rejält utredningsarbete.

Vad kan det här innebära för de drabbade barnen?

– Jag kan inte detaljerna i just det här fallet, men vi har ju ett vaccinationsprogram för att det är en hörnsten i folkhälsan att ha ett skydd. Dessbättre är en hel del av sjukdomarna som vi vaccinerar mot på tillbakagång i Sverige, men i dag reser ju många av oss till delar av världen som har en helt annan situation. Så det är väldigt viktigt att hålla igång vaccinationsprogrammet, säger Inger Andersson von Rosen.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro