ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skola och dagis viktiga för att upptäcka fusk

Stockholm TT · 26 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Varje år betalas 650 miljoner kronor för mycket ut till landets föräldrar, visar en undersökning som Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU) gjort.

Män fuskar mer än kvinnor, uppskattningsvis 28 procent av männen överutnyttjar försäkringen jämfört med 19 procent av kvinnorna.

Det vanligaste fusket består i att barnet är på dagis eller i skolan, trots att föräldern begärt ersättning för vård av sjukt barn.

Studien bekräftar det Försäkringskassans kontroller visat: Vård av sjukt barn är den ersättningsform som det fuskas mest med. IFAU:s studie visar att det är värt att kontrollera med förskolan och skolan om barnet varit där trots att föräldrarna anmält vård av sjukt barn, konstaterar Försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg. -Det som krävs är ett intyg att barnet varit närvarande den aktuella dagen så att det inte handlar om att man försöker kompensera sig för karensdagen i sjukförsäkringen, säger Malmborg. Svara på frågor Han säger sig ha förståelse för att det kan uppstå problem och spänningar mellan föräldrar och skolpersonal. -Samtidigt kan man bara konstatera att brottsfrekvensen är stor och då måste man vidta åtgärder. Ytterst handlar det om att försvara föräldraförsäkringen. Så länge det inte handlar om att göra myndigheternas jobb kommer personalen naturligtvis att svara på frågor, säger Eva-Lis Preisz som är ordförande för Lärarförbundet. -Det är allvarligt om system som är till för att barnen ska få en trygg tillvaro när de är sjuka missbrukas. Vi ska svara och ge de uppgifter myndigheterna behöver om det inte rör sekretessbelagda uppgifter, förklarar hon. Utökade kontroller Försäkringskassan kommer inom en månad med ett förslag till regeringen om att arbetsgivarna ska ta över anmälningsskyldigheten när en anställd är hemma och vårdar sjuka barn, alternativt att arbetsgivaren måste lämna ett intyg om att den anställde varit hemma. Åtgärden ska minska risken för att föräldrar jobbar eller får lön samtidigt med ersättningen från Försäkringskassan. -Vi får fundera om vi ska komplettera arbetsgivarens intyg med intyg från skola och förskola, säger Curt Malmborg. Försäkringskassan ska också fortsätta med sina utökade kontroller av alla som ansöker om ersättning för vård av barn. -Jag skulle vilja se att vi på kort sikt anställer mer personal, kanske vi kan söka dem bland arbetslösa, som får ringa till arbetsgivare och kollar om personen varit närvarande och kanske också ringer skola och förskola och kontrollerar innan ersättningen betalas ut. Hur den tillträdande regeringen ställer sig till förslaget är oklart eftersom ingen ansvarig för frågorna har utsetts.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro