ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skolägare dömd för våldtäkt mot barn

TT · 13 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

En ägare till en friskola i Stockholm dömdes på tisdagen till sex års fängelse för våldtäkt och andra grova sexuella övergrepp mot en flicka då hon var åtta till tio år gammal. Skolägaren träffade flickans mamma genom en kontaktförmedling på internet i början av 2000-talet. Något år senare flyttade mamman och dottern från Ryssland till Sverige i hopp om att bilda familj med mannen, som nu är i 40-årsåldern. Mannen är ensam aktieägare till det bolag som äger friskolan som omsätter miljontals kronor varje år. Från skolans sida betonas att han sedan fem år tillbaka inte är involverad i skolans skötsel och att han aldrig varit lärare där.

Mannen, mamman och flickan sov till en början i samma säng. Men efter en kort tid fick mamman flytta ned och sova på en madrass på golvet. Mannen tog gradvis över vårdnaden och ansvaret för flickan, trots att mamman hade misstankar om att han kunde vara pedofil. När mamman efter ytterligare något år lämnade mannen stannade flickan kvar hos honom. Under nästan tre års tid blev flickan sedan utsatt för sexuella övergrepp av mannen i Sverige och Spanien. Han döms förutom grov våldtäkt mot barn också för grovt sexuellt utnyttjande av underårig, grovt sexuellt övergrepp mot barn samt barnpornografibrott, som bland annat bestod i att mannen filmade flickan. Bevisningen mot skolägaren består till största delen av flickans berättelser, som Stockholms tingsrätt bedömer som både trovärdiga och tillförlitliga. Där finns också "avtal" och lappar som mannen skrivit där det står att han inte gjort sig skyldig till några sexuella övergrepp. Att brotten mot flickan bedöms som grova beror på att mannen visat en särskild hänsynslöshet. Det bygger på flickans låga ålder, att det rört sig om upprepade övergrepp och att mannen allvarligt missbrukat det särskilda förtroende som han haft som ansvarig för hennes omvårdnad. Dessutom har övergreppen skett i det hem där hon borde haft det tryggt, skriver tingsrätten. Mannen döms att betala sammanlagt 250 000 kronor i skadestånd till flickan, varav 200 000 kronor avser kränkning. Mannen förnekar brott. Han är tidigare dömd två gånger, senast för sexuellt umgänge med barn.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro