ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Skolan bryr sig inte om man är död – man får fortfarande F"

LOUISE WALDENBY · 9 Jun 2016
Uppdaterad 9 Jun 2016

Foto: Privat/TT


Skolan är till för att man ska bli redo för resten av livet. Men det blir svårt om eleverna bryts ned av all stress? Jag gick in i väggen vid 18 års ålder – det ska inte behöva hända, skriver gymnasieeleven Louise Waldenby.

klar

Artikellänk är kopierad

”Louise, skolan bryr sig inte om man är död, man får fortfarande F”. Att jag som ett ångestladdat vrak fick höra denna kommentaren likt en örfil anser jag vara ett tecken. Ett tecken på att samhällets betygshysteri är på väg att eskalera totalt.

Jag är 18 år och läser andra året på gymnasiet. Vid sidan om jobbar jag extra och lägger stor vikt vid att ha min egen inkomst, då jag är mån om att ha en stadig ekonomi när jag tar studenten och tar steget ut i den vuxna världen. Att träffa kompisar kan jag glömma, de kompisarna jag träffar är de jag möter på jobbet eller i skolan.

►LÄS MER: Läraren Fredrik tröttnade på stöket i klassrummet – nu får han respekt

I vintras hände det som för många är en stor mardröm, men tyvärr är en verklighet för väldigt många. Jag gick in i väggen. Att jag som 18-åring gick in i väggen för att det blev för mycket stress med skola, jobb och att leva ett normalt liv (vad som nu kan kallas för normalt) anser jag inte vara särskilt bra.

I dag råder det en samhällsnorm som går ut på att du ska ha bästa möjliga betyg för att få en bra framtid. Man ser inte alla möjligheter att faktiskt plugga upp sina betyg, att man faktiskt kan välja att studera ett annat program än det man först tänkt sig. Det går bra att ändra sig på vägen. Det finns ingen lag som säger att du måste hålla dig till det du först valt.

Enligt en undersökning Rädda Barnen gjorde år 2014 under namnet “Ung Röst” visar det sig att 91 procent av de svenska ungdomarna under det senast året, någon eller flera gånger, har känt sig stressade över skolarbetet. Även att 39 procent under det senaste året har oroat sig över att inte klara skolan. Detta är en undersökning som gjordes på barn under 18 år, det vill säga människor som går i grundskolan och en bit in på gymnasiet. Detta är skrämmande siffror enligt mig.

I de allra flesta fall vet man inte heller vad man ska göra efter gymnasiet. Detta leder till att individen lägger kraven på sig själv på en väldigt hög nivå för att försäkra sig om en framtid.

►LÄS MER: Debatt: Jag offrade min psykiska hälsa för att få bra betyg

Å andra sidan är jag oerhört tacksam över skolsystemet som finns i dagens Sverige, att vi faktiskt får gå gratis i skolan och att det finns så fantastiskt många möjligheter för oss att välja bland. Men vi bör se över samhällets normer och strukturer. Man ska inte behöva gå in i väggen när man är 18 år bara för att man har för mycket i skolan.

Skolan är till för att bygga stabila samhällsmedborgare, men hur ska den kunna göra det om eleverna bryts ned av all stress?

Louise Waldenby, 18 år

Gymnasieelev

klar

Artikellänk är kopierad

LOUISE WALDENBY
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro