ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skolan kan inte matcha Rasmus behov – då slängs han ut

Karolina Skoglund · 23 Maj 2014
Uppdaterad 14 Feb 2017

Rasmus Nybom har adhd och Aspergers. Han går i ett gymnasium för elever som kräver extra stöd. Men hans behov var för stora. Trots möjlighet till att läsa ett extraår, vilket han själv ville, kan han nu tvingas ta studenten – utan betyg.

klar

Artikellänk är kopierad

Rasmus Nyboms dröm är att en dag programmera videospel i Japan. Nu känns den väldigt långt bort för honom. ”Det var därför jag jobbade hårt för att ta mig in på gymnasiet, eftersom jag då skulle kunna lära mig det jag behöver för att ta mig in på högskola sedan”, säger han.
Rasmus Nyboms dröm är att en dag programmera videospel i Japan. Nu känns den väldigt långt bort för honom. ”Det var därför jag jobbade hårt för att ta mig in på gymnasiet, eftersom jag då skulle kunna lära mig det jag behöver för att ta mig in på högskola sedan”, säger han.Foto: Urban Brådhe

Gymnasisten Rasmus Nybom går i trean på friskolan Snitz, som är en skola för ungdomar med bland annat Aspergers, damp och adhd. Om några veckor ska han ta studenten.

Problemet är att han bara kommer att gå ut med ungefär 350 poäng, i stället för de över 2 000 poäng som han rent teoretiskt borde ha. Fram till för några veckor sedan trodde både han och pappan, Tommy Nybom, att han skulle få gå ett extra år på gymnasiet.

Något som kommunicerats som tänkbart när han började på skolan. Men nu har både skolan och kommunen, som fattar beslut om ett eventuellt extra år, gett upp – och kastar ut honom, enligt Tommy Nybom.

– Vad jag förstått vill de inte låta honom gå ett till år. Han blev helt knäckt. Det är en grej mellan skolan, kommunen och LSS om hur de ska lösa det här, för det verkar handla om pengar. Men Rasmus och hans drömmar ska inte hamna emellan, säger Tommy Nybom.

Andy Noorizadeh är resurspedagog på skolan där Rasmus går. Han menar att de gjort vad de kunnat för honom. Med facit i hand medger han att de borde ha agerat tidigare.

– Att vi inte kunnat hjälpa Rasmus är så klart ett misslyckande från vår sida. Om jag skulle vetat att jag och pappan inte skulle lyckats att motivera honom mer än så här skulle vi ha sett till att han hamnade på en annan skola. En som har behandling i kombination med undervisning, säger han.

Enligt Helena Mattson på barn- och utbildningsförvaltningen i Huddinge kommun är inget beslut officiellt taget ännu, utan ska diskuteras i nästa vecka.

– Mer än så kan jag inte säga om det här ännu, säger hon.

Tommy Nybom, som hävdar att de redan fått ett beslut, menar dock att det redan är kört. Rasmus har blivit deprimerad och har vägrat att gå till skolan sedan de förklarade att det inte blir något extra år.

– Han kommer inte att gå dit något mer alls. Hur vi ska lösa detta har jag ingen aning om.

Skolinspektionen: Inget dokumenterat kvalitetsarbete

För lite mer än ett år sedan fick det gymnasium som Rasmus går på, Snitz, ett föreläggande från Skolinspektionen. Detta då man konstaterade att eleverna vid tillfället inte gavs möjlighet att nå kunskapskraven i samtliga kurser.

Skolan hade vid tillsynen inte heller något dokumenterat kvalitetsarbete samt brister när det gäller elevernas inflytande, lärarnas samverkan och användningen av nationella prov.

Även 2011 beslutade Skolinspektionen om föreläggande.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro