ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Skolan – platsen där flest unga drabbas av sexuella trakasserier

Linnea Bergman · 27 Okt 2017
Uppdaterad 27 Okt 2017
Tina Björk och Moa Tegman.

Tina Björk och Moa Tegman. Foto: Alamy/Privat


Tina Björk och Moa Tegman vittnar om att de blivit utsatta för sexuella trakasserier på en gymnasieskola i Umeå. De är inte ensamma. Skolan är den vanligaste platsen att bli sexuellt ofredad på, visar flera tidigare undersökningar.

klar

Artikellänk är kopierad

De blev kallade ”feminazis”, fick höra att tjejer är till för att våldtas – och upplevde att skolledningen inte lyssnade på dem.

Tina Björk, Moa Tegman och två av deras vänner har vittnat om att de utsatts för kränkningar och sexism på Dragonskolan i Umeå, problem som Västerbottens-Kuriren var först med att berätta om.

I en teknikklass med 25 killar och 5 tjejer beskriver tjejerna en machokultur hos en del av klasskompisarna och även i personalen. När tjejerna sökte hjälp från skolledningen fick de inte det stöd de behövde.

– Det började med kommentarer som ”hora” och eskalerade till åsikter att det är okej att våldta kvinnor och ta på en person som har mindre kläder på sig, säger Moa Tegman och Tina Björk.

Uppmärksamheten kring problemen på Dragonskolan väcktes efter att Tina Björks mamma Therese Svedberg Björk skrev ett inlägg på Facebook.

Tjejerna är inte ensamma.

Skolan är den vanligaste platsen att utsättas för sexuella ofredanden på, visar flera studier. I Brås senaste skolundersökning med elever i årskurs nio vittnade 24,2 procent av tjejerna och 6 procent av killarna att de blivit utsatta för sexualbrott under de senaste tolv månaderna. Skolan eller skolgården var den vanligaste platsen att bli utsatt på.

En rapport från polisens nationella operativa avdelning, Noa, från maj 2016 bekräftar bilden att skolan är den fysiska plats där flest unga utsätts vid sidan av nätet.

I undersökningen ingick 10 705 misstänkta sexualbrott som anmälts mellan januari 2011 och slutet av februari 2016. 1 081 av de anmälda händelserna hade inträffat i skolan, på fritids eller en idrottsanläggning. Det kan jämföras med att det under samma period gjordes 119 anmälningar om sexualbrott under evenemang, där festivaler ingår.

De vanligaste anmälda händelserna i skolan var, enligt polisens sammanställning, att en annan elev tog en tjej på brösten eller underlivet, pussade henne eller kom med sexuella anspelningar. Men det förekom även sexuella ofredanden från personal och att en eller flera killar använt våld eller hot om våld.

– Det är oacceptabelt att elever ska behöva utsättas för sexuella trakasserier eller ens vara rädda för att utsättas för det. Att det förekommer är ett misslyckande, säger Johan Lilly Gyberg, undervisningsråd på Skolverket. 

Han trycker på att skolorna måste agera när någonting inträffar, men även se till att ha ett systematiskt och strukturerat förebyggande arbete. Han välkomnar att frågan nu lyfts.

– Det blir ett problem om man inte pratar om det. Att inte ta upp och nämna frågan bidrar till att vissa handlingar och en viss miljö normaliseras. Det gör det ännu svårare att bryta mot det som är, säger han.

Tina Björk och Moa Tegman tycker att både elever och lärare måste få mer kunskap. De vill inte att andra ska få gå gymnasiet i en liknande miljö som de gjorde.

– Under de tre åren fanns det ingen trygg vuxen som såg. De såg mellan fingrarna. Det är fruktansvärt. Skolan ska ju vara en trygg plats för alla.

Dragonskolan har lagt ut ett inlägg på sin sajt och i sociala medier där den nuvarande skolledningen bland annat skriver:

”Vi har nolltolerans mot trakasserier, diskriminering och kränkningar och ser detta som ett stort misslyckande. Vi har uppenbarligen inte arbetat tillräckligt med dessa frågor. Nu måste vi jobba ännu hårdare tillsammans med elever och personal.”

pil
Är du utsatt för sexuella trakasserier i skolan? Det här kan du göra

Lita på känslan. Det är bara du själv som kan bestämma om något inte känns bra.

Säg ifrån. Var tydlig när du säger ifrån. Du kan säga vad som händer, att du inte gillar det och att du vill att det ska sluta.

Berätta för någon annan. Prata med en förälder, lärare, arbetskamrat eller någon annan. Sen kan ni gå tillsammans till rektorn eller chefen och berätta.

Prata med någon om hur du mår. Ta hjälp för att må bättre. Du kan till exempel prata med någon på en ungdomsmottagning eller med skolkuratorn. Tjejer kan också få hjälp på en tjejjour.

Källa: Källa: Umo.se, som drivs av Stockholms läns landsting på uppdrag av alla Sveriges landsting och regioner.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro