ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skolan, skatter och friskolor – här är striderna som väntar på S-kongressen

Anton Säll · 4 Apr 2017
Uppdaterad 4 Apr 2017
Stefan Löfven på förra partikongressen. Den här gången kommer man troligen bråka om vinster i välfärden, osthyvlar och religiösa friskolor.

Stefan Löfven på förra partikongressen. Den här gången kommer man troligen bråka om vinster i välfärden, osthyvlar och religiösa friskolor. Foto: Henrik Montgomery/TT


I helgen har Socialdemokraterna sin sista partikongress inför valet 2018. Partiet är överens om mycket – men inte allt. Här är frågorna som det sannolikt kommer bråkas om på kongressen.

klar

Artikellänk är kopierad

Gör om det fria skolvalet

Ungdomsförbundet SSU och ett gäng andra partidistrikt tycker inte att det fria skolvalet fungerar som det ska. I stället för att närhet och syskon på skolan ska väga tungt tycker framför allt SSU att socioekonomisk faktorer ska väga tyngre. Ungdomsförbundet kan till och med tänka sig att byta plats på elever från välbeställda och socioekonomiskt utsatta områden.

Några tunga distrikt, bland annat S i Skåne, tycker att i alla fall delar av förslaget låter bra. Vänta er högljudda partiföreträdare i talarstolen.

Gör om kommunalskatten (jag vet, det låter tråkigt)

Det fackliga gänget i LO tycket att kommunala skatten ska ha ett tak. Eftersom skatten är lika hög för både låg- och höginkomsttagare blir skatten extra tung för folk som tjänar lite, menar facket.

Statsminister Stefan Löfven låter lite tveksam. Delvis eftersom han inte hade läst hela förslaget, men också för att det är flera saker som är problematiska med den kommunala skatten. Det säger han i alla fall enligt TT.

Förbjud religiösa friskolor

Frågan om religiösa friskolor har varit uppe flera gånger på olika partikongresser. Den här gången är det 13 socialdemokrater som skrev på DN debatt om att ett förbud borde komma på plats. Partistyrelsen har redan aviserat om att man vill skärpa tillsynen, men de 13 socialdemokraterna tycker inte att det räcker.

Dalkarlen Peter Hultqvist: Fimpa vinster i välfärden

Historiker kommer att kalla debatten om vinster i välfärden för ”debatten som vägrar dö”. Den här vårvintern har folk från alla politiska håll bråkat om hur den ska regleras, om det ska tillåtas och vem som ska få plocka ut vad. Senast att göra sin röst hörd var försvarsministern Peter Hultqvist som i Dalademokraten tog ställning emot vinster i välfärden. Vänta er bråk.

Vilka är det som bråkar i KD? Här är nyckelpersonerna i bråket

Sluta hyvla

Flera partidistrikt, några fackförbund och SSU har startat en så kallad ”modern digital kampanj” där folk sitter framför en kamera med en osthyvel. Det här ska symbolisera hur arbetsgivare hyvlar ner arbetstider och arbetsvillkor för folk som är anställda.

Hittills har allt runt den här kampanjen varit en munter läsning, eftersom andra ungdomsförbund försöker kontra. Liberala ungdomsförbundet gjorde till exempel en gif där man bara hyvlar i luften för att illustrera hur man vill minska fackets inflytande.

Den här frågan kommer också att diskuteras på partikongressen.

Kongressen går av stapeln den 8-12 april i Göteborg.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Säll
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro