ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skolan som utbildar nästa generations stjärnkockar

Gustaf Larsson · 9 Jan 2019
Uppdaterad 9 Jan 2019
Eleverna på Internationella hotell- och restaurangskolan i Stockholm blir direkt inkastade i verkligheten.

Eleverna på Internationella hotell- och restaurangskolan i Stockholm blir direkt inkastade i verkligheten. Foto: Thorleif Robertsson


Den utbredda personalbristen inom krogbranschen märks på landets restaurangskolor. Men Petronella Odhner, rektor på Internationella hotell- och restaurangskolan, tror på en vändning. “Många fördomar håller på att förändras, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Det råder kockbrist i Sverige, och har så gjort under flera år. Ska man tro på söktrycket till landets restaurangskolor så finns det i dag ingenting som vittnar om en skiftning.

– Statistik över de 10 senaste åren har visat att antalet sökande håller sig ganska konstant. Tillräckligt många utbildar sig inte helt enkelt, säger Petronella Odhner.

Hon är rektor på Internationella hotell- och restaurangskolan i Stockholm som utbildar hotell-, service- och kökspersonal på gymnasienivå, som trots ett generellt lågt söktryck har fulla stolar i klassrummen.

Utlandspraktik på schemat

Möjligtvis beror det mycket på att eleverna i årskurs tre erbjuds att söka sig utomlands för att göra praktik.

– Det är en ganska tuff ansökningsomgång för dem. Efter deras ansökningar plockar vi in dem en och en för djupintervjuer. Det är populärt, de flesta eleverna som kommer hit i årskurs ett har utlandspraktiken som mål.

Förra året kunde Petronella Odhner skicka hälften av eleverna, 25 personer, till antingen Paris eller London. De övriga fick stanna i Sverige, förvisso på stjärnkrogar som Fäviken och Agrikultur.

– Vi får väldigt mycket beröm för våra elever av deras handledare, att de faktiskt är i framkant och knappt behöver läras upp. Nu senast berättade min kökslärare att en handledare hade sagt; ”den här killen är bättre än folk vi tar in och ger betalt”.

Hur kommer sig det tror du?

– Dels handlar det om våra lärare, de är jätteduktiga och har nära kontakt med branschen allihopa. Sen har vi en egen restaurang där vi stoppar in eleverna för att öva sina praktiska kunskaper och möta matsalsgäster nästan från dag ett. Det ger dem en bra förståelse för hur det ser ut på en riktig krog, vilket underlättar när de väl kommer ut på praktik.

”Det finns många fördomar om branschen som jag tror håller på att förändras”, säger Petronella Odhner. Foto: Thorleif Robertsson
”Det finns många fördomar om branschen som jag tror håller på att förändras”, säger Petronella Odhner. Foto: Thorleif Robertsson

Attraktiva på arbetsmarknaden

På frågan hur många av eleverna som får jobb efter gymnasiet kommer svaret snabbt.

– 100 procent.

Hon fortsätter:

– Om de vill förstås. En del får även jobb under gymnasiet, vilket jag kan tycka är lite så där. Vi vill ändå att de ska skilja på utbildning och jobb, det blir tufft att jobba hel- eller deltid och tro att man ska klara skolan samtidigt.

Trots att Internationella hotell- och restaurangskolan är ett yrkesgymnasium så erbjuder – och uppmuntrar – de sina elever att läsa det som krävs för en högskolebehörighet.

– De flesta väljer också att göra det. Det handlar inte om särskilt många kurser, 300 poäng max. Det är inte nödvändigt för examen, men de flesta väljer att ha det i bakfickan i alla fall.

Hur ser fördelningen ut mellan antal timmar praktiskt kontra teoretiskt?

– När elever kommer i ettan, direkt från grundskolan, tror många att de bara ska hålla på med restaurangkurserna, men så är det inte. En vanlig vecka har vi ungefär en och en halv dag praktiska kurser och resten teoretiskt. Men med teoretiska ämnen kan det även innebära kökskurser, så som livsmedelskunskap och hygien.

Åter till kockbristen. Hur ska man få fler in på skolorna?

– Jag tror att de som är intresserade av mat inte ska tänka att de behöver kunna så mycket innan de börjar i skolan, man kan inte vara expert direkt. Och sen tänker jag att det finns många fördomar om branschen som jag tror håller på att förändras.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro