ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skolan vägrar låta Ragnar, 15, vara Lucia

Karolina Skoglund · 25 Nov 2014
Uppdaterad 26 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Ragnar till vänster.
Ragnar till vänster.Foto: Privat/TT

Ragnar Ark, 15, vill vara Lucia. Men det är ingenting som skolan tillåter. Enligt rektorn ska det vara en tjej, då de ska följa traditionen. ”Förvirrande”, säger en besviken Ragnar till Metro. 

Ragnar Ark, 15, går i nian på Duveds skola i Åre. I år ville han vara med i luciatåget – som Lucia. Men då fick han tvärstopp från skolan. 

–  Det skulle vara kul för att det är det sista året. Det skulle betyda något för mig. Men skolan sa att det skulle vara en tjej, så jag fick inte, säger han till Metro . 

Beskedet gjorde honom förvånad och förvirrad. 

– Jag undrade varför och då sa de att det enligt tradition ska vara en tjej. Men eftersom vi lever i ett jämställt samhälle borde det inte spela någon roll tycker jag. Särskilt inte eftersom skolan jobbar med jämställdhet, men nu visar det motsatta.  Det blir förvirrande, säger han och fortsätter:

– Dessutom får ju tjejer vara tomtar. Så varför får inte jag vara Lucia? De tror att det är ett skämt och att det kommer att bli tramsigt men så är det verkligen inte.

►Rektorn: Opassande i "publikt sammanhang"

Många av eleverna har backat upp Ragnar Ark i denna fråga och nu finns det en risk för att det inte blir något luciatåg. Och om det skulle bli ett skulle det i så fall vara ett väldigt litet ett. 

– Jag kommer inte att gå. Jag skulle gissa att ungefär halva klassen skulle vara med i  luciatåget, men inte fler.

Metro har försökt att nå rektorn Börje Kristiansson, men inte lyckats. Till ÖP, som var först att skriva om beslutet, sade han dock:

– Det ska vara en tjej. Vi ska följa traditionen. 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro