ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skolans brandnota: 29 000 000

Johan Nordström · 4 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Räddningstjänstens siffror är tydliga. Antalet anlagda bränder ökar. Fler skolor och bostäder brinner. Nu säger Malmös Anlagd brand-grupp stopp.– Vi måste handla mot anlagda bränder. Vi behöver verkligen våra förskolor, det är ont om förskoleplatser, säger Malmö stads säkerhetssamordnare, Annika Larsson.

Antalet anlagda bränder i byggnader ökade med 35 procent 2007, från 139 till 187. Bränder i skolor ökade från 37 till 43, visar Räddningstjänsten Syds siffror. Fem större skolbränder, bland annat på Maryhills förskola i Gullviksborg i Malmö, orsakade kostnader för 29 miljoner kronor, enligt kommunen.

Hos Malmö stad finns en Anlagd brand-grupp som jobbar för att öka brandskyddet på skolorna. I gruppen ingår Räddningstjänsten Syd, kommunens försäkringsmäklare och säkerhetssamordnaren Annika Larsson.

Gruppen kommer att föreslå att samtliga förskolor i Malmö ska få ett brandlarm som är kopplat till SOS. Då kommer skolorna också att vara säkra på natten när det inte finns någon personal som kan larma. – Vi måste hindra bränderna i ett tidigt skede. Vi har lika många larm som för några år sedan, skillnaden är att vi förra året hade fem storbränder, säger Annika Larsson.

Räddningstjänsten Syd ser 2007 som ett misslyckat år. Antalet bränder i byggnader ökade. Därför ska den satsa på mer uppsökande verksamhet och bättre dialog med fastighetsägare 2008. I brandhärjade områden ska brandmännen knacka dörr för att nå ut med information.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Nordström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro