ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skolans knep för att minska matsvinnet – eleverna får inte slänga mat

Fredrik Samuelson · 24 Okt 2018
Uppdaterad 25 Okt 2018
Eva Daun, rektor på Sankt Petri skola i Malmö.

Eva Daun, rektor på Sankt Petri skola i Malmö. Foto: Privat


Sankt Petri skola i Malmö ville minska matsvinnet i skolmatsalen. Då tog ledningen helt enkelt bort påsarna för matavfall för att försvåra för eleverna att slänga mat.

klar

Artikellänk är kopierad

Matsvinnet på gymnasieskolan Sankt Petri skola i Malmö har minskat från ungefär 40 kilo till fem kilo om dagen.

Sedan förra onsdagen är nämligen alla matavfallspåsar i skolmatsalen borttagna, något som Sydsvenskan var först med att berätta.

– Jag såg ett tv-inslag där en skola hade minskat storleken på sina avfallsbyttor. Då gick jag till våra kockar och frågade om vi kunde göra samma sak. De tyckte att det var ett bra förslag och tyckte någon dag senare att vi skulle ta bort matavfallspåsarna helt och hållet, säger rektor Eva Daun.

”Handlar om inställning”

Metoden – att göra det svårt eller näst intill omöjligt att slänga skolmat – verkar fungera än så länge.

Enligt Eva Daun lär sig eleverna att ta mindre portioner från början. Vill de ha påfyllning får de gå direkt före i kön och slipper stå i kö igen. Det finns också skedar så de kan provsmaka maten innan de tar.

– Då finns det inget skäl att slänga mat, tänker vi. Jag tror inte att det här är ett tillfälligt projekt, utan att det handlar om en inställning och ett förhållningssätt. Att alla måste bidra för miljön och här blir det väldigt påtagligt, säger Eva Daun.

Inte uppskattat av alla

Men tilltaget att ta bort avfallspåsarna är inte uppskattat av alla eleverna på skolan.

– Vi har inga papperskorgar i matsalen men det finns några elever som lämnar tallriken på bordet. Vi ska ha möten med alla elevskyddsombud från varje klass så jag tror att det ska gå bra, säger Eva Daun.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro