ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skolans krav: Om killarna har klänning lämnas skolfotot blankt

Niklas Svahn · 24 Aug 2015
Uppdaterad 24 Aug 2015
Killarna hade klänning och tjejerna hade vit skjorta med fluga. Så fick det inte gå till.

Killarna hade klänning och tjejerna hade vit skjorta med fluga. Så fick det inte gå till. Foto: SVT Blekinge


Eleverna på Snäckebacksskolan i Ronneby får inte klä sig som de vill. I alla fall inte på skolfotot. När killarna kom i klänning och tjejerna i fluga stoppades fotograferingen.

klar

Artikellänk är kopierad

I fredags skulle eleverna i klass 9B på Snäckebacksskolan i Ronneby ta skolfoto. Killarna kom dit i guldglittriga klänningar. Och tjejerna kom dit i vit skjorta, baggyjeans och svart fluga, rapporterar SVT Blekinge.

Men just när fotot skulle tas stoppades allt. Eleverna blev tillsagda att byta om – annars skulle deras sida i skolkatalogen lämnas blank.

–  Från början såg vi det som en rolig grej att byta roller. Sen blev vi stoppade av socialpedagogen som sa att killar kan inte ha klänning. Alla vet att killar kan ha klänning , säger Tuva Jarleberg som går i klassen till Metro.

►LÄS MER: Hon skrev ”feminist” på sin tröja – då censurerade skolan klassfotot

De tog en bild med mobilen för att föreviga händelsen men fick sen snällt gå och byta om.

–  Vi ville göra det som ett budskap om att alla ska bli accepterade, säger Tuva Jarleberg.

Rektorn Rickard Andersson svarar istället för socialpedagogen att inga elever fick spexa på skolfotot och att de fått information om det på förhand. Även fritidspedagogen säger att eleverna fick information innan fotograferingen ägde rum.

– Varje läsårsstart tar vi skolfoton för att göra en skolkatalog. Den används av oss, närpolisen och socialförvaltningen. Vid det tillfället vill vi att eleverna är klädda som de brukar vara. Det är för att kunna identifiera eleven om den försvinner eller blir eftersökt, säger Rickard Andersson till Metro.

►LÄS MER:  Pojkar ville ”se tuffa ut” på skolfoto – tvingas till böter

– Om vi hade haft en kille som hade varit klädd i klänning så hade den eleven fått vara det.

Om att socialpedagogen sagt ”killar kan inte ha klänning” kan inte rektorn uttala sig. Rickard Andersson säger att skolan står för hbtq-frågor och jobbar med temadagar kring homofobi för att motverka diskriminering.

Tuva Jarleberg tycker inte att skolans ursäkt räcker. Hon säger att man ser elevernas ansikten, de har inga peruker och har inte sprayat håret. Hon tycker det går emot skolans policy om att vara öppen och accepterande mot alla.

klar

Artikellänk är kopierad

Niklas Svahn
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro