ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skolbarn ska lära sig IT-säkerhet i lågstadiet

Mia Odeh · 4 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Krisberedskapsmyndigheten konstaterar att hotbilden mot IT-säkerheten har skärpts. Nu presenterar de inte mindre än 47 åtgärdsförslag. Mörka resultat i utredning om IT-säkerhet ställer nya krav på samhällets krisberedskap. KBM menar att utbildning inom IT-säkerhet med start redan från lågstadiet är ett sätt att tidigt förebygga riskerna.

Under fjolåret genomfördes massiva tillgänglighetsattacker på informationssystem i Estland under flera veckor. KBM lyfter fram de så kallade cyberkravallerna som ett hotfullt exempel på hur sårbart IT-samhället är idag.Det kanske mest uppmärksammade fallet av tillgänglighetsattack i Sverige utspelade sig sommaren 2006 när polisens hemsida två gånger släcktes ner av hackare i samband med en intensiv fildelningsdebatt.Sedan dess har lagen för dataintrång utvidgats till att kriminalisera förberedelse, försök och medverkan till tillgänglighetsattacker, men IT-kriminaliteten visar inga tecken på att minska utan förfinar sina metoder, konstaterar KBM. Så kallat nätfiske, bedrägerier mot internetbankkunder, har det senaste året skett med förfinade metoder och är enligt KBM fortfarande mycket svåra att värja sig mot.Men trots den hotfulla bild som rapporten från KBM beskriver så berättar de även att två tredjedelar av inträffade incidenter under förra året möjliggjorts av "administrativa sårbarheter samt sådana orsaker som kan kopplas till den mänskliga faktorn."

klar

Artikellänk är kopierad

Mia Odeh
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro