ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skolbok likställer palestinier med självmordsbombare

Karolina Skoglund · 24 Jan 2014
Uppdaterad 24 Jan 2014

Sara Bessa skulle hjälpa sin bror med religionsläxan när hon upptäckte att läroboken, som funnits sedan 2004, är likställer palestinier med självmordsbombare.

klar

Artikellänk är kopierad

Ur Sara Bessas twitterflöde.
Ur Sara Bessas twitterflöde.

"Tänk dig att du frågar en jude och en arab om vem som har rätt till det land som nu heter Israel. Skriv vad du tror att de svarar och hur de motiverar sin åsikt. Varför tänker flickan spränga sig själv och andra i luften?"

Den texten hittade Sara Bessa på ett elevblad i sin brors skolbok när hon skulle hjälpa honom med religionsläxan i torsdags. Sara Bessa tog en bild på texten och lade upp i sociala medier tillsammans med: ”JAG BRINNER JUST NU!!!! Min bror kommer hem och ber mig hjälpa honom med sin religionsläxa och han…”.

Lite senare lägger hon upp en länk till boken och texten: "Detta är boken som används i undervisningen. Tårar, skrik och magont när jag läser". Till GT förklarar hon: 

– Jag är palestinier och jobbar mycket med palestinafrågan. Så fort jag fick papperet i handen fick jag ont i magen. Det skulle vara religionskunskap men ändå hade de med politik i det. Jag har kämpat för den här frågan varje dag i större delen av mitt liv. När jag läste detta så känner jag att det blir nästan bortkastat.

Boken, som används för årkurs nio i hennes brors fall, trycktes redan 2004 och att det funnits ute så länge skrämmer Sara Bessa. 

– Jag sitter och tänker hur många familjer och barn som fått hem det här papperet. Att veta att detta smyger sig in i de svenska hemmen genom skolan... Det gör mig ledsen.

LÄS OCKSÅ: 

KOLUMN: Tintin gjorde mig till antirasist

Kulturhuset backar om Tintin

Barnboksfiguren ”Lilla hjärtat” stoppas

Afrosvenskarna: ”Kulturministern måste avgå”

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro