ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skolbusschaufför hetsade barn slå funktionshindrad

Josefin Svenberg · 27 Jun 2013
Uppdaterad 27 Jun 2013

"Slå han, så kör vi". Så sa en skolbusschaufför och hejade på barnens misshandel av en jämnårig. Nu uppdagas de upprepade kränkningarna mot en funktionshindrad pojke i en västsvensk kommun.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix/Montage

En pojke i årskurs fyra på en skola i en västsvensk kommun har vid flera tillfällen under det gångna läsåret utsatts för kränkningar av andra elever.

Pojken, som har en funktionsnedsättning, har bland annat utnyttjats i maktlekar där han tvingats dra ned sina byxor framför tjejerna i klassen och agerat fotpall åt en annan elev som kallades ”kungen”.

I april i år deltog även skolbusschauffören, som enligt lagen är jämställd med skolpersonal, i kränkningarna. Andra elever på bussen ska ha uppmanat pojken att säga så många fula ord som möjligt, vilket ledde till att föraren stannade bussen och uppmanade eleverna att slå pojken.

"Slå han, så kör vi", sa bussföraren och hejade på förloppet innan han bad eleverna att ta på sig säkerhetsbältena för avfärd. Händelsen filmades av andra elever och klippet lades sedan ut på Facebook.

Kommunen har polisanmält mannen och stoppat honom från att köra skolskjuts. Men det är inte tillräckligt enligt Skolinspektionen, som efter en utredning nu riktar skarp kritik mot skolan och kommunen. Skolinspektionen fick kännedom om fallet sedan pojkens föräldrar gjorde en anmälan i maj månad.

– Utredningen gjordes i relativt snabb takt eftersom vi såg händelsen på bussen som mycket allvarlig. Även om vi på några punkter anser att huvudmannen och rektorn har gjort utredningar och vidtagit åtgärder så finns det fortfarande mycket att jobba med, säger Peter Ekborg, avdelningschef på Skolinspektionen.

Barn- och elevombudet, BEO, kommer nu att utreda frågan om skadestånd.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro