ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skoljuristerna: Så säger lagen om de uppsagda barnen

Johan Wikén · 12 Jan 2017
Uppdaterad 13 Jan 2017
Nej, det verkar inte strida mot lagen att säga upp barn från förskolan. Men det finns undantag, enligt skoljuristen.

Nej, det verkar inte strida mot lagen att säga upp barn från förskolan. Men det finns undantag, enligt skoljuristen. Foto: Montage/TT


Vissa kommuner säger upp barnen från förskolan när avgifterna inte betalas – medan andra kommuner låter barnen gå kvar. Man kan säga att rättsläget är lite oklart”, säger skoljuristen Simon Jernelöv.

klar

Artikellänk är kopierad

Kommunerna ska erbjuda förskola till barn från ett års ålder, enligt skollagen. Men vad säger lagen om att många kommuner säger upp barn för att deras vårdnadshavare inte betalar avgiften?

– Det finns en rätt till förskola i de första paragraferna i åttonde kapitlet av skollagen. Men det finns också en bestämmelse i paragraf 16 om att kommuner får ta ut avgift för en förskoleplats, säger Sofia Tiberg, jurist på Skolinspektionen.

Därför menar hon att det blir en civilrättslig fråga och ett avtal mellan föräldrarna och kommunen.

– Om man bryter mot avtalet, till exempel genom att inte betala avgiften, kan man förlora platsen. Skollagens mål om barnets bästa förändrar inte det här, avtalet går före.

Så generellt sett är det alltså inte olagligt att säga upp barn från förskolan?

– Enligt skollagens regler är det inte olagligt. Om det bryter mot avtalet beror på hur avtalet ser ut och det är en fråga för kommunen och föräldrarna, alltså inget som Skolinspektionen bedömer, säger Sofia Tiberg.

Ett resonemang som Simon Jernelöv, skoljurist på JP infonet, håller med om.

– Man kan säga att rättsläget är lite oklart på det här området.

I skollagens första kapitel finns det en paragraf om att ”barnets bästa ska vara utgångspunkt” i all utbildning och annan verksamhet som rör barn.

– Det är en generellt formulerad rättighet och det är svårt att utifrån den säga hur gränserna ska dras i enskilda fall, säger Simon Jernelöv.

Däremot står det i skollagen att barn som fyllt tre år ska ha rätt till 525 timmars avgiftsfri förskola om året.

– Den rätten kan man inte avtala bort, ett barn som fyllt tre år kan inte stängas av helt.

Likaså kan barn som har rätt till förskola på grund av stödbehov ha rätt att gå kvar även om föräldrarna missat att betala avgiften, enligt Simon Jernelöv.

Vet du mer om det här? Har du något annat du tycker att vi borde granska? Hör av dig till [email protected]

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro