ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skolkandet ökar – nu ska en CSN-kampanj få eleverna till skolan

David Peterson · 21 Apr 2019
Uppdaterad 21 Apr 2019

De senaste tio åren har skolkande på gymnasieskolor mer än fördubblats. Nu startar CSN, Centrala Studiestödsnämnden, kampanjen Palla skolan för att minska elevernas frånvaro, skriver Sveriges Radio.

klar

Artikellänk är kopierad

Den som är borta från gymnasieskolan utan giltig anledning kan bli av med studiebidraget. De senaste tio åren har antalet elever som fick bidraget indraget mer än dubblerats, från 3,5 till 8,5 procent, skriver Sveriges Radio. Förra läsåret handlade det om närmare 28 000 elever.

Nu har flera myndigheter gått samman för att se till att fler elever sitter kvar i skolbänken. Kampanjen Palla skolan är ett samarbete mellan CSN, Kronofogdemyndigheten, Försäkringskassan och Skolverket.

– Vi har förstått att kunskaperna om skolket, vad det innebär och vilka konsekvenser det ger, är ganska lågt bland gymnasieelever. När vi har varit ute och pratat med lärare har vi också förstått att eleverna inte hittar till vår webbplats, och då inte vet hur frånvaro kan påverka, säger Eva Rummel, verksamhetsutvecklare på CSN, till radion.

Peppande meddelande: ”Ka-tjing!

På kampanjens hemsida kan elever få information om hur studiebidraget fungerar. De kan också söka hjälp, motivation och får varningar om vad som händer när de hoppar över att gå till skolan. Bland de peppande meddelandena finns formuleringar som ”För ditt CSN på 1 250 kronor kommer du till vilken europeisk huvudstad som helst. Vem bangar det?” och ”Om du inte har skolkat under året kan du en extra  utbetalning i juni! Ka-tjing!”.

Bland varningsmeddelandena står det ”Det är i skolan som du bygger din framtid, det funkar dock inte om du inte går dit!” och ”Det är inte värt att riskera att förlora studiebidraget för att du är trött!”.

”En komplex fråga”

Intervjuerna som CSN gjort visade att eleverna haft svårt att förstå information om skolk. Både gymnasielärare och elever har hjälpt till med att utforma kampanjen.

– Skolk är ju en komplex fråga, vi tror ju inte att skolket kommer gå ner enbart på grund av den här kampanjen. Det är inte CSNs uppgift att få eleverna att gå i skolan, det är huvudmannens eller skolans uppgift. Men däremot ska vi informera vad som är vår del och vad som konsekvensen i förhållande till CSN, säger Eva Rummel.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro