ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skolorna tvingas ta ner kamerorna

Anders Göransson · 2 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Vilhelm Vannerus och Susanna Fischerström, båda 16, på Bromma gymnasium har inget emot kameror: – Drygt 800 elever ser mig dagligen på skolan så vad gör det för skillnad om kameror ser mig också? säger Vilhelm. – Det finns ju i ett speciellt syfte, säger Susanna. 

Vilhelm Vannerus och Susanna Fischerström, båda 16, på Bromma gymnasium har inget emot kameror: – Drygt 800 elever ser mig dagligen på skolan så vad gör det för skillnad om kameror ser mig också? säger Vilhelm. – Det finns ju i ett speciellt syfte, säger Susanna.  Foto: Stickan Almqvist


klar

Artikellänk är kopierad

Trots minskad skadegörelse, färre bränder och bättre ordning – nu kan bortåt 1 000 svenska skolor tvingas plocka ned sina över­vakningskameror. De allra flesta av dem är olagliga, enligt Datainspektionen.Antalet grundskolor och gymnasier som satsat stora summor på kameraövervakning inomhus har ökat med 150 procent på bara några år och utgör nu var femte skola.

Därför slog Datainspektionens vägledande besked ner som en bomb på torsdagen.– Kamerorna har satts upp för lättvindigt, säger Datainspektionens chef Göran Gräslund till Metro.

Han menar att nivån av kontroll är orimlig och kränker elevernas integritet på ett oacceptabelt sätt.

Av totalt 180 kameror på sju granskade skolor var det en enda kamera som ansågs kunna användas dagtid utan att bryta mot bestämmelserna i personuppgiftslagen.

Men Stockholms stad, där närmare hälften av skolorna använder kameror, överklagar beslutet till länsrätten.– Vi vet att det har lett till ökad trygghet på de skolor där det används, säger skolborgarrådet Lotta Edholm (fp).

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro