ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SKOLUPPRORET

Moa Kärnstrand/Dusko Djuric · 26 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Sedan i måndags strejkar eleverna på Sjumilaskolan i Göteborg i protest mot nedskärningar.  Patricia Rydhult (längst till höger) är en av de många förbaskade föräldrarna. – Vi kan strejka hur länge som helst.

Sedan i måndags strejkar eleverna på Sjumilaskolan i Göteborg i protest mot nedskärningar.  Patricia Rydhult (längst till höger) är en av de många förbaskade föräldrarna. – Vi kan strejka hur länge som helst. Foto: Henrik Brunnsgård


Föräldrar i Biskopsgården rasar mot nedskärning

klar

Artikellänk är kopierad

Inga läromedel på lektionerna och allt färre lärare i klassrummen. Den ekonomiska krisen drabbar skolan allt hårdare.– Föräldrarna har fått nog. Man har nått botten, säger Ulf Eriksson, ordförande för Riksförbundet Hem och Skola. I Biskopsgården är föräldrar och barn förbannade. När stadsdelen måste spara får barnen betala.Där kan det handla om en halvering av antalet lärartjänster det närmaste året – och i hela stadsdelen kan 28 lärartjänster försvinna till hösten. Sedan i måndags strejkar eleverna.

– Det här kan vi inte acceptera. Vi kan hålla på med den här strejken hur länge som helst, säger Patricia Rydhult, som i går kväll träffade de lokala politikerna för att ställa frågor.Den senaste tiden har samtalen från upprivna föräldrar duggat tätt hos Lärarförbundet, som förutspår en mörk framtid för skolan.– Just nu skär man ner med en miljard kronor i skolan. Läget är allvarigare än vad det var på 90-talet, säger Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarnas riksförbund.Enligt Lärarförbundet skär två av tre kommuner ner på skolan just nu. Men utbildningsminister Jan Björklund tycker inte att  man kan jämföra skolans situation nu med 90-talets. Främst handlar det om att kommunerna måste bli bättre på att prioritera skolan. Så det är inte uteslutet med mer pengar till skolan?– Jag vill inte lova något, men inte heller utesluta, säger Jan Björklund (FP).

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand/Dusko Djuric
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro