ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skolverket: Förbjud inte häng på byxor

Johanna Ohlson · 30 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Efter Metros artiklar: Jurister kritiserar skolornas klädregler

klar

Artikellänk är kopierad

Metro i går.
Metro i går.

Urringade tröjor och häng på byxorna ska inte förbjudas i skolan. Det menar skolverket efter Metros artiklar om förbudet på Östermalmsskolan. 

– Det här är i gränslandet. Det kan uppfattas som intrång i den personliga integriteten, säger Frank Nordberg, verksjurist på Skolverket till Metro.

Skolverkets jurister rekommenderar att skolor inte går in med förbud angående kläder. Undantagen är om till exempel om kläderna har nazistiska symboler.

– Då har man med en gång lagligt stöd i och med att det kan räknas som hets mot folkgrupp, säger Frank Nordberg. 

Om man ska ha den här typen av förbud ska de vara väl förankrade bland elever och föräldrar. Friskolor har något större handlingsutrymme när det gäller speciella klädregler.

– Ingen kan tvinga dig att gå i en fristående skola. Om skolan är tydlig med sina regler så elever och föräldrar vet om vad som gäller kan eleverna välja en annan skola, säger Frank Nordberg.     

Metros läsare oense om byxhänget

I går berättade Metro om Östermalmsskolan i Stockholm som förbjuder elever att ha byxor med häng  eller för djupa urringningar. Sedan dess har debatten rasat på metro.se, så här tycker några av läsarna: Få ha på sig vad man villJag tycker att man ska få ha på sig vilka plagg man vill, så högt upp eller så lågt ner man vill. Så länge man själv inte lider av det och känner sig bekväm.     Alexandra

Unga alltmer korkade”Varför vill unga gå omkring och se ut som om de skitit på sig? De blir mer och mer korkade ...”                          Jens

Krävs måttband?”Vart är vårt ’demokratiska’ samhälle på väg egentligen? Ska lärarna på skolorna springa runt med måttband för att mäta hur långt ner eleverna har sin braller nu oxå? Lägg ner!”     Stolt hängbärareSök en annan skola ”Man kan välja skola fritt i dag så om man inte gillar skolans krav och regler kan man alltid söka sig till en annan skola.”Vincent

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Ohlson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro