ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skolverket stoppar judisk skola

Lars Carlsson · 19 Jun 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Foto: Christina Blom


klar

Artikellänk är kopierad

ÅTERKALLANDE. I tio år har judiska skolan Beit Menachem undervisat elever i Göteborg.Men nu tänker Skolverket sätta stopp för det.Orsaken: på skolan hålls flickor och pojkar isär.– Det är vår tolkning av skollagen att detta inte är tillåtet. Därför återkallar vi godkännandet för skolan, säger undervisningsrådet Gerhard Eriksson på Skolverket.På Beit Menachem får flickor och pojkar inte läsa ihop, äta ihop eller leka ihop. De hålls separerade åt både i och utanför klassrummet. Detta enligt den judiska tradition, chaddismen, som skolan följer.– Rent mänskligt tycker man att det är märkligt, men som undervisningsråd ska vi bara tolka lagen, säger Gerhard Eriksson.

Enligt läraren Alexander Namdar är det istället Skolverket som är märkligt.– Vi kan konstatera att i Sverige finns det tydligen ingen respekt för religion i dag. Det som är möjligt i många andra europeiska länder är otillåtet här i Sverige.Enligt Skolverket är inte förenligt med skollagen att separera flickor och pojkar.– Det står inget i lagen om att pojkar och flickor måste vara tillsammans. Det är Skolverket som går emot lagen.

Varför hålls de isär?– Pojkar fungerar bättre om de får vara med pojkar. Det är samma sak med flickorna.

Ledningen för Beit Menachem har inte tagit ställning om Skolverkets beslut ska överklagas. Fallet följs med intresse hos Skolverket. Gerhard Eriksson igen:– Står beslutet fast blir det prejudicerande. Då är det detta som gäller i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Lars Carlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro