ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sköts i morgonrock

Petter Sundsten · 21 Sep 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

53-årig jurist skulle gå ut och hämta tidningen

klar

Artikellänk är kopierad

Polisens bild på morgonrocken från förundersökningen.
Polisens bild på morgonrocken från förundersökningen.

Juristen gick ut i morgonrocken för att hämta tidningen. Då hamnade han i ett kulregn – mitt i villaidyllen.Han blev beskjuten av en maskerad pistolman – men överlevde.

Klockan var tio på förmiddagen den 25 juli i ett villaområde utanför Stockholm. I vanliga fall brukar mannen hämta morgontidningen i kalsongerna, men eftersom svärmor var på besök tog han på sig sin blåa morgonrock från Pelle vävare då han gick ut till brevlådan.

Då han tog upp tidningen small det. Ett av skotten träffade låret. Trots skadan tog han upp jakten på pistolmannen, som flydde i en Volvo tillsammans med en kompanjon.Den 53-årige juristen säger i förhör att han ”av förklarliga skäl brukar vara vaksam då han är ute”, men är förtegen om motivet bakom skjutningen.

Mannen har flera konkurser bakom sig och förra våren blev han åtalad för grovt skattebrott. Polisen bekräftar för Metro att det finns en utredning om en hotbild mot mannen, som just nu är inne i ett känsligt skede.

I går åtalades två män i 20-årsåldern för beskjutningen för bland annat grov misshandel och grovt vapenbrott.

Ungdomar: Vi vill visst vittna

UNDERSÖKNING. Nio av tio ungdomar vill vittna, enligt en undersökning från polisen.– Det är ett väldigt glädjande resultat, säger länspolismästare Carin Götblad.

Resultatet pekar tvärt emot den senaste tidens larm om att vittnen inte vågar komma till rättegångarna. Drygt 90 procent av dem som svarade på enkäten är positiva till att vittna. Nära en tredjedel av dem hade själva ställt upp som vittnen.

– Tvärtemot vad som ibland framkommer visar den här undersökningen att det finns en stor vilja bland unga personer att ställa upp som vittnen, säge Carin Götblad.

I våras uppmärksammades en kvinna som skulle ha misshandlats i samband med en rättegång – två gånger –  vilket ledde till en stor debatt om rättssäkerheten. Men nu är kvinnan föremål för en polisutredning för att hon kan ha ljugit om misshandeln.

Undersökningen är ett led i kampanjen Våga vittna som är en satsning för att stödja unga som har utsatts för brott eller har bevittnat ett brott.    

Jimmy Rimsby, 19, studerande, Nykvarn: – Nej, jag tycker att det är rätt att vittna om man sett något och att hjälpa till så mycket det går.
Jimmy Rimsby, 19, studerande, Nykvarn: – Nej, jag tycker att det är rätt att vittna om man sett något och att hjälpa till så mycket det går.Foto: Urban Brådhe
Magdalena Nyman, 18, studerande, Östermalm: – Nej , jag tycker att personer som gjort något ont förtjänar sitt straff. Rätt ska vara rätt. Jag skulle vilja att någon ställde upp och vittnade för mig om jag råkade illa ut.
Magdalena Nyman, 18, studerande, Östermalm: – Nej , jag tycker att personer som gjort något ont förtjänar sitt straff. Rätt ska vara rätt. Jag skulle vilja att någon ställde upp och vittnade för mig om jag råkade illa ut.Foto: Urban Brådhe
Jimmy Olsson, 23, arbetssökande, Södertälje: – Nej, det hoppas jag att jag kan göra. Andra har vittnat för mig. Jag har själv varit med om ett överfall.
Jimmy Olsson, 23, arbetssökande, Södertälje: – Nej, det hoppas jag att jag kan göra. Andra har vittnat för mig. Jag har själv varit med om ett överfall.Foto: Urban Brådhe
Catrin Persson, 25, studerande, Arboga: – Nej, inte det minsta. Jag har inte varit utsatt för sådant jag blivit rädd för, men jag tror och hoppas att jag skulle våga.
Catrin Persson, 25, studerande, Arboga: – Nej, inte det minsta. Jag har inte varit utsatt för sådant jag blivit rädd för, men jag tror och hoppas att jag skulle våga.Foto: Urban Brådhe

Metrofrågan Är du rädd för att vittna?

klar

Artikellänk är kopierad

Petter Sundsten
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro