ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skottdagen – dagen då tjejer får” fria

Lina Nyberg · 28 Feb 2012
Uppdaterad 29 Feb 2012
– Själv förlovade jag mig förra året. Det var kul att min fästman gick ner på knä och allt sådant traditionsenligt. Hade  han dröjt hade jag kanske ställt frågan själv men inte just på skottdagen. Det hade känts lite förutsägbart, säger  Graciette Fernandez, 26, danspedagog, Stockholm.  – Min pojkvän är amerikan och när jag berättade för honom om hur det är med skottdagen blev han lite nyfiken. Det kan vara en rolig pik men jag kommer inte att fria, säger Karin Fagerblom, 25, studerande, New York.

– Själv förlovade jag mig förra året. Det var kul att min fästman gick ner på knä och allt sådant traditionsenligt. Hade  han dröjt hade jag kanske ställt frågan själv men inte just på skottdagen. Det hade känts lite förutsägbart, säger  Graciette Fernandez, 26, danspedagog, Stockholm.  – Min pojkvän är amerikan och när jag berättade för honom om hur det är med skottdagen blev han lite nyfiken. Det kan vara en rolig pik men jag kommer inte att fria, säger Karin Fagerblom, 25, studerande, New York. Foto: Klara Leo


Under onsdagen är det skottdagen. Den extra dagen som tillkommer vart fjärde år i februari.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt gammal tradition är det männens privilegium att be om kvinnans hand men som en senantik kämpe för jämlikhet bestämde det irländska skyddshelgonet Sankt Patrick att kvinnor fick fria vart fjärde år på just skottdagen. 

Nu för tiden har traditionen förändrats och den som vill fria till sin älskling kan göra det vilken dag som helst under  året.

klar

Artikellänk är kopierad

Lina Nyberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro