ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skottlossningar hörs på lunchen

Ida Hansson Käll · 24 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Privat:


klar

Artikellänk är kopierad

Oroligheterna i Kenya efter presidentvalet i december har ännu inte lagt sig. Metrobloggaren Jessica Agefjord läser på Svenska skolan i Nairobi och bloggar om hur hon upplever situationen.

Stämningen i Kenya är fortfarande orolig sedan presidentvalet den 27 december i fjol. Såväl lokala som internationella valövervakare kritiserade rösträkningen efter att president Mwai Kibaki utropat sig till segrare. Massprotester och våldsamhet på gatorna bröt ut. Många ville hellre se oppositionsledaren Raila Odinga som den egentliga vinnaren.Metrobloggaren Jessica Agefjord, 18, läser sitt sista gymnasieår på Svenska skolan i Nairobi. Innanför skolans skyddande murar är stämningen lugn.– Skolan är en liten idyll där vi har tennisbanor, pooler och gräsmattor. Så länge vi befinner oss på skolområdet har ingenting förändrats. När det förekommer demonstrationer har vi utegångsförbud, berättar hon.Hur upplever du stämningen i landet?– Stämningen är spänd och frustrerad. Invånarna tror sig bo i en demokrati med fria val, men den sittande presidenten behåller makten genom valfusk. Folket i Kenya tar till de få medel de har till hands. De demonstrerar och slåss med varandra för att något ska hända.Hur har din vardag förändrats?– Rörelsefriheten är mer begränsad nu än före valet och säkerheten i och utanför skolan har förstärkts. Det är hemskt att höra skottlossningar mitt i lunchen, och stora delar av slumområdet där jag brukade praktisera är nedbränt.Hur informeras ni i skolan om händelserna?– Vi får dagligen information om vad som händer. Lärarna diskuterar och talar om konflikten. Skolan informerar i princip dagligen även alla föräldrar om läget via e-post.Du var i Sverige över julen, hur kändes det att åka tillbaka till Nairobi?– Skolan sköt upp skolstarten i tre dagar och de sa även åt oss att skjuta upp våra resor en vecka på grund av oroligheterna. Jag kände mest att jag ville tillbaka till skolan och börja plugga igen. Samtidigt var jag självklart nervös inför att återvända till oroligheterna.Vad säger din familj och dina vänner?– Ibland tror jag nästan att de är mer oroliga än vad jag är. Nu är det ännu viktigare att informera alla där hemma om läget. Vi håller tät kontakt via e-post, telefon och bloggen.Tidigare var din blogg modeinriktad, nu skriver du mer om livet i Nairobi.– När man flyttar till ett u-land som Kenya sätts saker och ting i perspektiv. Sådant som tidigare var viktigt är inte längre lika viktigt, och tvärtom. Mitt brinnande intresse för mode kommer alltid att finnas där men det har lagts på hyllan lite under de här månaderna jag befinner mig i Kenya. Bloggen fungerar bra för att ”skriva av sig” men den är också en viktig kommunikationslänk mellan familj, vänner och omvärlden.

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Hansson Käll
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro