ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skottskadad i rättegång om dödsskott

TT · 3 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I morgon väcks åtal mot den man som misstänks ha dödat en 15-åring och skottskadat hans 17-åriga kamrat i Rödeby i oktober. Den skadade pojken ska ge sin version i rätten. 

Största möjliga öppenhet kring skottdramat i Rödeby är åklagarens linje, när åtal väcks under fredagen. Han räknar med minst tre dagars rättegång. Den tonåring som skottskadades svårt kommer att vara där för att berätta.En 15-åring sköts till döds och hans i dag 17-årige kamrat träffades i bland annat mjälten, tarmen och lungan, när en 50-årig man natten till den 6 oktober öppnade eld mot det ungdomsgäng som trakasserat hans familj. Gänget hade kommit till familjens gård utanför Rödeby i Blekinge.-Ingenting kommer att sekretessbeläggas, allting kommer att vara öppet, säger chefsåklagare Tommy Clevenhult. Men hur åtalet ska utformas vill han inte avslöja i förväg.Mannen har under hösten suttit häktad som misstänkt för mord och mordförsök. Dessa brottsrubriceringar har han under häktningsförhandlingarna vänt sig emot, samtidigt som han medgett att han skjutit. Hans advokat Vidar Wahlestedt understryker att 50-åringen inte kommer att medge mord, men vill i övrigt inte i förväg gå in på hur försvaret ska läggas upp.Jesper Björnson, chef för socialtjänstens fältgrupp i Karlskrona, ser fram emot att dimmorna ska skingras kring händelserna i Rödeby. Hittills har det varit tunt med fakta, men desto mer känslor.-Nu kan vi att få en mer nyanserad bild av vad som har hänt. Folk vet inte så mycket mer än att två stycken har blivit skjutna av en pappa som känt sig pressad.

Fältgruppen vill fånga upp känslor, tankar och förslag kring vad som kan förbättras i trakten. Ett lokalt brottsförebyggande råd håller på att bildas, idélådor ska sättas ut i matbutikerna och fältgruppen har öppnat ett lokalkontor och gjort en personalförstärkning i Rödeby.Tiden efter skottlossningen var turbulent. Hot och trakasserier i inlägg på hemsidor och bloggar polisanmäldes, liksom innehållet i flygblad som delades ut. Många privatpersoner anmälde också polisen för bristande hantering av de anmälningar som 50-åringens familj tidigare gjort mot ungdomsgänget. Chefsåklagare Jörgen Lindberg i Malmö leder polisens internutredning. Den är långt ifrån klar.-Jag tittar på om någon gjort sig skyldig till brott och det som ligger närmast till hands är tjänstefel i så fall.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro