ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skövde först med öppen källkodskola

Aron Andersson · 7 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Till våren går det att söka till utbildningar i programmering i öppen källkod på Skövde högskola. 

Till våren går det att söka till utbildningar i programmering i öppen källkod på Skövde högskola.  Foto: skövde högskola


klar

Artikellänk är kopierad

Högskolan i Skövde blir först ut med en utbildning inom öppen källkod. Till våren går det att söka till antingen en två-årig eller en treårig utbildning som båda drar igång nästa höst.

– Det handlar om att ta till sig av arbetssättet och metodiken. Telekomföretag är mycket inne i det här området. Till exempel Nokia har ett stort inslag av open source, säger Björn Lundell, universitetslektor på Högskolan i Skövde.Skulle studenter kunna arbeta med Googles nya öppna plattform?– Absolut. Studenter kan mycket väl arbeta i sådana projekt. Grundläggande programmering och systemutveckling blandas med mer specifika open source-kurser på utbildningen. I det längre programmet ingår en termins praktik där mer tvärvetenskapliga frågor belyses. Utöver de rent tekniska aspekter och utvecklingsmiljöer som är utmärkande för öppen källkod kommer studenterna att få lära sig om tankesättet.– Jag tror att det finns ett antal personer som tilltalas av tanken om open source. Utbildningen är till för dem som är intresserade av systemutveckling generellt och dem som gillar det öppna konceptet.Programmet ska ge en bred bas inom systemutveckling och Björn Lundell tror inte nödvändigtvis att alla som tar examen kommer att hamna inom rent uttalade open source-företag. Även många IT-företag som inte jobbar med öppen källkod har ett intresse av den typen av kompetens. För många utgör open source en avgörande del i arbetet.– Det låter jättebra. Open source används vitt och brett nuförtiden och om företaget har bestämt sig för en sådan approach vill de gärna ha det rakt igenom, säger Erik Granström, marknadsansvarig på Mysql i Norden.En liknande utbildning finns redan i Finland och ytterligare utbildningar finns i Spanien. Många företag arbetar internationellt.– Open source handlar i mångt och mycket om systemutveckling i ett globalt perspektiv.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro