ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skräcken får man lära sig att leva med”

Anneli Sandberg//Clarence Frenker · 10 Okt 2012
Uppdaterad 9 Okt 2012
Dokumentärfilmaren Ewa Cederstam vill vara en förebild som vågar berättar om våldtäkten hon tidigare gjort allt för att förtränga.

Dokumentärfilmaren Ewa Cederstam vill vara en förebild som vågar berättar om våldtäkten hon tidigare gjort allt för att förtränga. Foto: Lotta Bergseth


Dokumentärfilmaren Ewa Cederstam våldtogs brutalt när hon var 18 år. Nu har hon gjort en film med sig själv i huvudrollen där hon vågar minnas det hon varit med om. På torsdag sänds Våga minnas” på SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

”Det får inte bli någon skräckhistoria! Jag vill att det ska kännas positivt.”

Orden är dokumentärfilmaren Ewa Cederstams och hon syftar på den här artikeln. Ewa vill inte vara något offer. Hon vill vara en förebild som vågar berätta om våldtäkten som hon gjort allt för att förtränga. I dokumentären ”Våga minnas” sätter hon därför sig själv framför kameran och går i minnet tillbaka till den där kvällen då hon våldtogs av en, för henne helt okänd, man.

– Även om det gått 25 år sedan det hände och jag har gått i terapi och pratat så finns det en hel massa saker kvar här inne, säger hon och pekar på sitt bröst.

– Skräcken, över att mot sin vilja ha suttit fast med en annan människa, den får man lära sig att leva med. Det är ett livslångt lidande, säger hon.

Ewa var 18 år och hade precis flyttat hemifrån till sin första egna lägenhet i Malmö då hennes liv förändrades för alltid. Av det polisförhör som gjordes efteråt mindes hon ingenting då hon började filma. Inte heller av rättegången, där våldtäktsmannen dömdes till fängelse i 3,5 år. 

Men i ”Våga minnas” gör hon om polisförhöret.

– Mötet med polisen tvingar mig att våga minnas. Det var jobbigt att återberätta och kastas tillbaka, men man kan inte fly sitt förflutna, säger Ewa. 

Hon hoppas att de som ser filmen kommer att titta och tänka på något de själva inte har berättat eller vågat prata om. 

– För oss har det varit som ett slags familjehemlighet och vi har aldrig pratat om det. Det är ett brott som är skamfyllt och jag vill visa på konsekvenserna av att vara tyst om det. För mig personligen men också hur alla andra dragits in i och tvingats leva med mitt minne; mina föräldrar, min man och mina vänner. Man får se vad tystnaden gör med oss, säger Ewa.

Det var när Ewa och hennes man Peter adopterade sonen Malte för fyra år sedan som hon verkligen började känna att hon inte längre ville leva med sin tystnad.

– Jag gör filmen lite grann för hans skull. När vi adopterade vår son kände jag att det får räcka. När han är vuxen vill jag att han ska förstå vad hans mamma varit med om och att det inte är bra att ha tystnad inom familjen. 

– Jag hoppas att filmen kan ses som ett hjälpmedel för att börja prata. Jag har fått svar på många bra och viktiga frågor under arbetet med filmen, säger Ewa.

”Våga minnas” sänds på SVT 2 på torsdag klockan 20.

Fler vågar anmäla

Våldtäktsanmälningarna har ökat med över 500 procent de senaste 24 åren. Ökad anmälningsbenägenhet och en utvidgad definition av våldtäktsbegreppet är, enligt kriminolog Jerzy Sarnecki, huvudförklaringen:

– Det är främst genom att våldtäktsbegreppet i lagstiftningen har förändrats och utvecklats väldigt mycket. Många handlingar som inte benämndes som våldtäkt för 25 år sedan benämns som våldtäkt i dag.

Bland annat bedöms i dag sexuellt umgänge med barn som våldäkt, liksom sex med en kvinna som är berusad eller sover.

– Synen på vems fel det är har förändrats såtillvida att man i dag i mycket större utsträckning anser att bli utsatt för våldtäkt inte är så skamligt att man inte vill polisanmäla, säger Sarnecki.

Samtidigt är antalet polisanmälda fall som leder till fällande domar nu, precis som för 25 år sedan, konstant på 10 procent, enligt Sarnecki. 

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Sandberg//Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro