ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skrämmande att regeringen viker sig för Israels kritik

Metro · 10 Dec 2015
Uppdaterad 10 Dec 2015

Foto: Montage/TT/Privat


klar

Artikellänk är kopierad

I fredags gjorde utrikesminister Margot Wallström vissa uttalanden kring Israels "utomrättsliga avrättningar” i en debatt i riksdagen. Detta ledde till hård kritik, både från andra riksdagsledamöter och debattörer och från Israel. I Expressen, som beskriver det hela som en “diplomatisk kris”, kan man läsa om Israels premiärminister Benjamin Netanyahus reaktion, där han fördömer de “skandalösa uttalandena”. Samtidigt beskrivs den svenska utrikesministerns kommentarer i israelisk press som totalt verklighetsfrämmande. Kritiken ledde i sin tur till en rad förnekanden ifrån regeringens sida. Genom ett gemensamt pressmeddelande har Margot Wallström och Stefan Löfven låtit meddela att man inte alls har påstått att Israel sysslar med utomrättsliga avrättningar. Det hela berodde på “missförstånd”.

► LÄS MER: Wallström: "Avsiktligt missförstånd"

Det som kanske överraskar mest med det hela är att kritiken denna gång skiljer sig från den sedvanliga. Denna gång kretsar kritiken inte främst kring varför utrikesministern fokuserar ”oproportionerligt" mycket på Israels brott när Hamas och palestinska förövare begår terrorhandlingar. Denna kritik, som ständigt återkommer i Israel-Palestina-frågan, bortser allt som oftast från den folkrättsliga principen om ansvarsförhållandet mellan ockupantionsmakten och de ockuperade. Enligt denna princip har ockupationsmakten ett övergripande och till synes “oproportionerligt” ansvar i konflikten mellan parterna. Men kritiken kan trots detta vara befogad i vissa fall och avseenden.

Denna gång är kritiken dock riktad mot själva påståendet att israeliska säkerhetsstyrkor använt sig av utomrättsliga avrättningar. Under riksdagsdebatten jämställde Mathias Sundin (L) Israels metoder kring våldsutövande med dem som den svenska polisen använder.  

Detta är beklämmande, eftersom allt tyder på att de israeliska styrkorna faktiskt har använt sig av utomrättsliga avrättningar. Den israeliska människorättsorganisationen B’tselem, såväl som Amnesty International, har dokumenterat flera sådana fall och riktat skarp kritik mot Israel. Videoklipp av flera misstänkta fall har dessutom spridits på nätet. Fenomenet är heller inget nytt. Human Rights Watch har dokumenterat hur Israel under flera års tid har använt sig av illegalt våld mot civila demonstranter såväl som journalister och människorättsaktivister. Under hösten sköts och skadades en av deras egna medarbetare när han observerade en fredlig demonstration.

► LÄS MER: Netanyahu: Skandalöst, Wallström

Mot denna bakgrund är det som bör föranleda mest oro inte i första hand det faktum att ministern får kritik ifrån Israel och dess villkorslösa sympatisörer i riksdagen – detta är väntat. Det som är skrämmande är snarare att utrikesministern och regeringen viker ner sig när de möter kritik, trots att det finns fog för deras påståenden. Vi har sett ett liknande mönster under hösten i frågan om mänskliga rättigheter i Saudiarabien och om ett eventuellt erkännande av Västsahara. Många har efterfrågat en aktiv och humanitär utrikespolitik, fullt medvetna om att det kan komma att få verkliga konsekvenser. Regeringen däremot verkar inte ha räknat med det sistnämnda.  

Robin Bankel

Doktorand vid FEK/Handelshögskolan i Göteborg och medlem i Amnesty

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro