ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skräp” från jordbruken blir ny energi i industrin

Mia Odeh · 10 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Med hjälp av forskningsmiljoner ska man hitta sätt att återvinna jordbrukens restprodukter. 

Med hjälp av forskningsmiljoner ska man hitta sätt att återvinna jordbrukens restprodukter.  Foto: Scanpix


33 miljoner kronor till LTH för forskning

klar

Artikellänk är kopierad

Rajni Hatti-Kaul.
Rajni Hatti-Kaul.

Restprodukter från jord- och skogsbruk ska bli bulkkemikalier i industrin. Rajni Hatti-Kaul på Lunds tekniska högskola har fått 33 miljoner kronor för att ta fram metoder för återvinning av biomassa.Överbliven biomassa från skogar och jordbruk, till exempel halm från olika sädesslag, kan bli till industrikemikalier och bioenergi. Det ska ett forskarlag av bioteknologer på Lunds tekniska högskola förverkliga i ett nytt projekt tillsammans med stora svenska industrier.– Industrierna skulle till exempel kunna ta fram bulkkemikalien akrylsyra som används för ytbehandling till plastprodukter inom bygg-, flyg- och andra industrier, säger Rajni Hatti-Kaul, professor i bioteknik vid Lunds tekniska högskola och ansvarig för deras del i projektet.

Hatti-Kaul förklarar att omvandlingsprocessen går ut på att producera organiska syror av överskottsbiomassa för att sedan förädla syrorna till de viktiga bulkkemikalierna. Det som blir över ska utnyttjas till att producera biogas. – Det handlar om att säkerställa råvarutillgångarna. Nu kan vi täcka in hela värdekedjan – från råvara, via kemikalieproduktion till slutanvändare, säger Stefan Lundmark, chef på Perstorps innovationsavdelning, en av de industrier som ska samarbeta med LTH under forskningstiden.Även ett annat samarbete vid LTH har beviljats forskningsstöd för bioteknisk forskning. Inom det programmet ska teknik för biokatalys utvecklas för att producera fin- och specialkemikalier, bland annat byggstenar för syntes av läkemedelssubstanser. Totalt har 33 miljoner kronor tilldelats i satsningen på LTH:s biotekniska forskning.

klar

Artikellänk är kopierad

Mia Odeh
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro