ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SKRÄPSTÄDERNA

Fredrik Hansson · 13 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Stockholmsvärdarna Alex Shukri, 23, och Roger Mattsson, 47, plockar skräp på Stockholms gator.

Stockholmsvärdarna Alex Shukri, 23, och Roger Mattsson, 47, plockar skräp på Stockholms gator. Foto: Isabel Svensson


klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm och Göteborg blir bara skräpigare. Nu planerar städerna en enorm sopmätning för att lösa skräpproblemet.– Folk är mer nonchalanta i dag och slänger saker omkring sig utan att bry sig, säger Stockholmsvärden Roger Mattson, 47.För tillfället samlar trafikkontoret in över 13 ton sopor varje dag i Stockholms stad och siffran ökar för varje år. Den planerade sopmätningen, som drar i gång i juni, är tänkt som ett första steg mot att lösa problemet och kommer bland annat visa hur mycket skräp som hamnar i papperskorgen och utanför.– Vi ser en tydlig attitydtendens bland unga människor under 25. Våra undersökningar pekar på att man har en lösaktigare inställning till nedskräpning, säger Claes Thunblad, enhetschef på trafikkontoret i Stockholm.

Skräpökningen tror han beror på att vi konsumerar mer. Antalet förpackningar blir fler, vi äter mer snabbmat och det produceras mer potentiellt skräp.

I Göteborg är problemet det samma.

– Det är bara att titta på Avenyn en vanlig helg, den är otroligt nedskräpad, säger Ingvar Brattefjäll, projektledare på Trygg, vacker stad i Göteborg.

– Jag tycker att det är dålig respekt för andra människor att skräpa ner och anta att någon annan ska plocka upp efter en. Dessutom tror jag att en skräpig stad är en otrygg stad, fortsätter Ingvar Brattefjäll.

Skräpmätningen kommer att genomföras två gånger om året och görs i samarbete med SCB, Statistiska centralbyrån. Malmö stad kan också komma att sluta sig till projektet och tar beslut senare i veckan.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro