ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Skratta dig frisk igen

Susanna Mattsson · 28 Maj 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Man mår bra av att skratta och omge sig med glada människor, menar Lena Thornander.

Man mår bra av att skratta och omge sig med glada människor, menar Lena Thornander. Foto: Sergio Joselovsky/031-foto


klar

Artikellänk är kopierad

Ett gott skratt förlänger livet, heter det. För Lena Thornander i Borås har det blivit en konkret metod. Skrattgymnastik kallar hon den och det handlar helt enkelt om att skratta för att må bättre. – Jag började i den indiska ”Skratta för livet”-rörelsen. Sedan blev jag långtidssjukskriven och förstod att jag kunde läka mig själv genom att använda olika typer av skratt, säger Lena Thornander.

BÖRJADE MED SKRATTGYMPA När hon märkte de positiva effekterna på det egna välbefinnandet började hon ha försöksgrupper i ”skrattgympa”. I dag har hon flera grupper i veckan och har även skrivit en bok i ämnet. – Man böjer, sträcker och tänjer på kroppen, smarta rörelser som gör att vi jobbar med bägge hjärnhalvorna. Rörelserna är små eftersom kroppen behöver lungorna till skrattet, men i och med skrattandet syresätts kroppen effektivt ändå, säger Lena Thornander.

MIRAKELKUR Enligt henne fungerar skrattet som rena mirakelkuren, allt från fobier, snarkning och träningsvärk till svullna leder och ont i huvudet kan botas med hjälp av skrattgympan. – Det här är nog den enda gympan du kan göra när du är förkyld, för den sätter i gång immunförsvaret och påskyndar tillfrisknandet. Lena Thornander har hållit på med skrattgymnastik i fem år och är än så länge ensam i Sverige om metoden. Men att den behövs är hon övertygad om. – Samhället i dag är så tungt, det är mycket ”sköt dig själv och skit i andra”. Vi behöver komma tillbaka till det här med att ta hand om varandra och bry sig. Här tar du hand om dig själv samtidigt som du är omgiven av glada människor som vill att du ska må bra.

klar

Artikellänk är kopierad

Susanna Mattsson
Susanna Mattsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro