ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skratta på riktigt – och få mindre ont

Moa Kärnstrand · 5 Okt 2011
Uppdaterad 5 Okt 2011
Studenterna Josefin Wikholm, 20, Guldheden, Hilda Petersson, 20, Guldheden, och Lisa Pilfalk, 23, Johanneberg, tror alla att det kan stämma att smärtan blir mindre efter ett gott skratt. – Man blir ju glad med hjälp av endorfinerna i kroppen när man skrattar, så det tror jagstämmer, säger Lisa.

Studenterna Josefin Wikholm, 20, Guldheden, Hilda Petersson, 20, Guldheden, och Lisa Pilfalk, 23, Johanneberg, tror alla att det kan stämma att smärtan blir mindre efter ett gott skratt. – Man blir ju glad med hjälp av endorfinerna i kroppen när man skrattar, så det tror jagstämmer, säger Lisa. Foto: Christina Blom


Skippa värktabletterna – ta ett gott skratt i stället. Skratt gör oss mindre smärtkänsliga. Det knyter oss även samman som grupp.

klar

Artikellänk är kopierad

Att skratt är bra för hälsan är ju inget nytt. Men forskare har länge tampats med frågan om varför garvandet egentligen får oss att må bra. Nu menar den brittiske psykologiforskaren Robin Dunbar vid Oxford University att han är svaret på spåren: Det är den rent muskulära ansträngningen att få fram ”ha, ha, ha” som är hemligheten. – Skratt triggar i gång endorfinproduktionen, säger Robert Dunbar i en intervju i The New York Times. Han menar också att ”socialt skratt”, som han kallar den typ av skratt där man verkligen skrattar och inte bara ler lite, har varit väldigt viktigt genom historien. – Skratt är en tidig mekanism för att länka samman grupper. Primater använder det, säger Dunbar till tidningen och syftar på flämtandet man kan höra från apor då de trivs och har kul. Forskaren har genomfört en rad studier där en grupp försökspersoner bland annat har fått titta på roliga avsnitt av ”Vänner” och ”Simpsons” och en annan grupp på mer neutrala videosnuttar och därefter fått ha iskalla vinhinkar eller tajta ­blod­tryckmanchetter på armarna. Det visade sig då att de som skrattat klarar av smärta betydligt bättre. Däremot stod det också klart att endast en allmän känsla av välbehag, som av en trevlig naturfilm, inte påverkar hur man klarar av smärta.

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro