ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skrev om att stoppa asylbränderna – hängde ut boenden en minut senare

Johan Wikén · 27 Okt 2015
Uppdaterad 27 Okt 2015
Jörgen Fogelklou, SD-ordförande i Göteborg, uppger att han inte tänkte på att han spred adresser.

Jörgen Fogelklou, SD-ordförande i Göteborg, uppger att han inte tänkte på att han spred adresser. Foto: Pressbild/Twitter


Först publicerades en debattartikel från SD i Göteborg med rubriken: Sverigedemokraterna: Sluta bränna asylboenden”. En minut senare la SD-ordförande Jörgen Fogelklou ut en bild på Twitter – med adresser till nya flyktingboenden. "Jag tar kraftigt avstånd från alla slags våldshandlingar och bränder", säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

11.07 på måndagen publicerades debattartikeln på Nyheter24. I den skriver Jörgen Fogelklou, ordförande Sverigedemokraterna Göteborg och ledamot i kommunfullmäktige, tillsammans med andra ledande sverigedemokrater att de bestämt tar avstånd från bränderna mot boenden för asylsökande.

11.08, en minut senare, publicerade Jörgen Fogelklou en bild till sina nästan 4 000 Twitterföljare med information om nya flyktingboenden i Göteborg. Bilden retweetades även av SD-politikern Kent Ekeroth med drygt 10 000 följare.

– Jag twittrade ut hela presskonferensen och den sändes live, det är inga konstigheter, säger Jörgen Fogelklou som menar att det var en slump att det skedde minuten efter debattartikeln.

►LÄS MER: Här sprider SD adresser till planerade flyktingboenden

Bilden som spreds av SD-politikern visades i samband med en pressträff om flyktingsituationen i Göteborgs stad. På flera andra håll i landet har man valt att sekretessbelägga information om nya flyktingboenden med anledning av säkerhetsläget. Men Göteborgs stad direktsände informationsmötet.

– I dagsläget har vi valt att inte hemlighålla eller sekretessbelägga boenden och vi ser inget skäl att ompröva det. Men vi har med oss säkerhetsaspekten när vi planerar våra boenden, säger Sven Höper, direktör med ansvar för välfärd och utbildning på stadsledningskontoret i Göteborg.

Eftersom de valt att vara öppna med sådana uppgifter ser de ingen anledning till att inte direktsända pressträffar.

LÄS MER: Åkesson ratar frågor om kritiserade listor – hoppar av intervjun

Under förra veckan valde SD i Lund att lägga ut kartor och adresser på sin Facebooksida över tilltänkta flyktingboenden. Något som de fått mycket kritik för.

Många menar att det kan finnas ett samband mellan SD:s spridning av boendeadresser och ett ökat antal bränder. Hur ser du på det?

– Jag tar kraftigt avstånd från alla slags våldshandlingar och bränder. Det är ren och skär idioti, säger Jörgen Fogelklou.

Förstår du kritiken mot SD i Lund?

– Jag kan tycka att man skulle tänka efter en och två gånger om det verkligen är så lämpligt. Det kanske är bättre att ta kontakt med boende i området och informera den vägen.

Trots kritiken mot SD i Lunds agerande spred SD-politikern adresser och information om flyktingboenden.

– Att det skulle vara adresser med i går hade jag inte en tanke på.

Det var ett misstag alltså?

– Att lägga ut adresser var ju inget syfte, utan det här var att visa hur många nya boenden man planerar att bygga i Göteborg, säger Jörgen Fogelklou.

LÄS MER: Expert: “Tidsfråga innan någon brinner inne”

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro