ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skriftexperter ska avslöja klottrare

Katarina Arnstad Elmblad · 18 Jul 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Tunnelbanan är ett favorittillhåll för klottrare.
Tunnelbanan är ett favorittillhåll för klottrare.

KLOTTER. Skriftexperter från Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) ska hjälpa polisen att avslöja klottrare genom att analysera taggen, klottrarens signatur.– Vi tittar bland annat på om taggen är gjord i flera olika rörelser eller om det finns utsirade moment, men detta är ett  väldigt svårt område att arbeta med, säger Rolf Berzell, handstilsundersökare på SKL.

SKL får förfrågningar från poliser över hela landet som vill ha hjälp med att tyda taggar. Trots att polisens klotterexperter är duktiga på att se vilken person som gjort taggen hjälper det föga i en domstol.

I regel krävs det att klottrare, eller ”graffare” som polisen kallar klottrarna, tas på bar gärning för att de ska bli dömda.– Genom att få en bedömning av en handstilsexpert är det lättare att få graffarna fällda i domstol, det ger mer tyngd till bevisningen, säger Jan Ferb på tunnelbanans graffitigrupp.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Arnstad Elmblad
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro