ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Skriva CV – från rubrik till referenser

Tomas Lundin · 31 Aug 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Anna Berglund, kandidat- och cv-ansvarig på Poolia, ger sina bästa cv-tips.

Anna Berglund, kandidat- och cv-ansvarig på Poolia, ger sina bästa cv-tips. Foto: Lotta Bergseth


klar

Artikellänk är kopierad

Din CV är färskvara. Metrojobbs experter tipsar om hur du fixar till din CV. "Lyft fram rätt saker".Leonardo da Vinci skröt om att han var en hejare på krigsmaskiner när han sökte jobb hos fursten i Milano. Först i slutet nämnde geniet att han visst kunde måla också. 500 år senare är det fortfarande en viktig princip för cv-skrivande.– Jag tycker att många är tydliga med vad de är bra på, men ofta utan att utgå från vad företaget efterfrågar, säger Anna Berglund, kandidat- och cv-ansvarig på Poolia. Hon tipsar om att gå tillbaka till jobbannonsen flera gånger under skrivprocessen och stämma av nyckelorden i kravprofilen mot vad du har skrivit, men utan att falla i floskelfällan. – Om du skriver att du är flexibel måste du förklara vad du menar med ordet. Beskriv en situation där du har visat din flexibilitet.Tydlighet, luft och layout är jätteviktigt när rekryteraren får din ansökan i handen, men lägg mer krut på en snygg form om du söker jobb som marknadsförare än som snickare.  Sen finns det alltid en faktor som är svår att sätta fingret på, den som gör att din ansökan sticker ut bland mängden. Där kan din personlighet få kika fram. – Det jag fastnar för är ofta ett ord, en bild eller en beskrivning som är utöver det vanliga, säger Anna Berglund.

CV-tips

Rubriken

Vissa väljer en mer slagkraftig rubrik, men CV eller "Curriculum Vitae" är ofta enkelt och bra. Men stava rätt! Det händer faktiskt att folk stavar fel på "Curriculum Vitae", det sätter fel ton från första bokstaven. Annas kommentar: Det räcker med CV eller Curriculum Vitae. Spara rubriker av typ "Blivande byggingenjör söker utmaning i arbetslivet" till det personliga brevet.

Inledning

Det är trendigt att inleda med en kort presentation av dig själv eller en "hisspresentation” där du presenterar dig själv i en mening. Det är också ett bra sätt att slippa "jag är"-fällan.Annas kommentar: En snabbpresentation kan vara trevlig, men tänk på att inte ta för mycket från det personliga brevet. Brev och cv ska komplettera varandra.

Bild

För många yngre en självklarhet. Bilden ger en personlig touch bland all text, men välj ett foto där du ser lagom naturlig ut och som lämpar sig för utskrift i färg och svartvitt.Annas kommentar: Ett foto är inget krav. I vissa fall kan det faktiskt vara negativt eftersom det skapar en viss bild av den sökande innan man haft kontakt.

Målsättning

Här har du chansen att presentera vad du vill uppnå karriärmässigt på lite längre sikt. Tänk på att företaget säkert vill ha dig kvar om ett par år så skriv inte att du snart kommer att starta eget.Annas kommentar: Har du en tydlig ambition så skriv, men det är bättre att utelämna målsättning än att krysta fram någonting.

Kompetensprofil

Vad är det i din mix av utbildning, erfarenhet och personlighet som gör att du sticker ut? Fundera på det och sammanfatta under kompetensprofil.Annas kommentar: Se till att lyfta fram kunskaper och färdigheter som de efterfrågar i annonsen.

Utbildning

Lista de utbildningar som är relevanta för jobbet, med den viktigaste först. Annas kommentar: Skriv inte ut gymnasiet om du har en högskoleutbildning. Har du flera småkurser, samla dem under "Övriga kurser".

Anställningar

Lista de anställningar som är meriterande för tjänsten med den senaste först. Har du haft en massa extraknäck som inte är viktiga för tjänsten, men ändå visar att du är flitig kan du samla dem under "Övriga anställningar".Annas kommentar: Skriv titel på anställningen först i stället för arbetsgivare. Beskriv kort vad jobben innehåller i punktform.

Språk

Svenska och engelska är vardagsmat. Har du några speciella språkkunskaper utöver det vanliga som är viktiga för tjänsten så lyft upp dem, annars under ”Övriga meriter”.Annas kommentar: Har du bott i ett annat land och lärt dig ett språk kan det säga något om dig som person.

Datorkunskaper

Skriv vilka datorprogram du kan och hur väl du behärskar dem. 

Annas kommentar: Ska ligga långt ner, även om de är viktiga för tjänsten. Skriv nivå på kompetensen, inte bara ”Photoshop”.

Föreningsliv/ förtroendeuppdrag

Sitter du i styrelsen för din bostadsrättsförening kan det vara värt att lyfta upp. Utelämna allt som inte är relevent för tjänsten.Annas kommentar: Förtroendeuppdrag kan visa att du har ett aktivt liv utanför arbetet, att du kan arbeta i grupp och stå in för en grupp människor och tala.

Övriga meriter

Här listar du erfarenheter och färdigheter som inte direkt är relevanta för tjänsten, men som kanske beskriver dig som person. Är listan lång, välj ut de viktigaste.Annas kommentar: Har du många meriter bör de läggas under "Övriga meriter" tillsammans med förtroendeuppdrag. Har du bara ett förtroendeuppdrag bör det ligga under en egen rubrik.

Länka till blogg/Facebook

Att länka till facebook och bloggar blir allt vanligare. Om bloggen har direkt anknytning till tjänsten är den ett bra skyltfönster, men var försiktig med din tyckarblogg.Annas kommentar: En blogglänk kan sätta sig i klistret om den säger för mycket om dig som person. En länk till Linked In är proffsigare.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro